Izložbe Srbija

Otvaranje izložbe „Homo Interior” u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Povodom obeležavanja „Dana italijanske savremene umetnosti” u Srbiji, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu 31. oktobra 2018. u 18 časova i 30 minuta svečano će biti otvorena međunarodna izložba „Homo Interior”.

(Fotografija: „Sveti Petar u paklu” – Nikola Samori, ulje na platnu; © Nicola Samorì)

Ova jedinstvena postavka sadržaće dela trojice umetnikaNikole Samorija iz Italije, Radenka Milaka iz Bosne i Hercegovine i Dragana Zdravkovića iz Srbije.

(Fotografija: Bez naziva – Dragan Zdravković, ulje na platnu; © Dragan Zdravković)

Samori u svojim slikama i skulpturama polazi od italijanskog slikarskog nasleđa. Proces započinje konstruisanjem ličnosti koju naknadnim mešanjima dovodi do destabilizacije, a Milak, dok crno-belim radovima arhivira dešavanja i situacije, u svojim svedočenjima i hronologijama zadržava monohromatsku perspektivu događaja.

Tematika Zdravkovića nalazi se u tom intervalu – iz pozicija različitih retrospekcija, od introvertnog ka ekstrovertnom. On ovoga puta u svoj čist slikarski manir, koji gradi prostorne senzacije, uvodi triptih, kao oltarski narativ, učitavajući skrivene pejzaže. Iako bez ljudi, predeli ne deluju nimalo napušteno, već stvaraju impresiju privremenog staništa, to jest mesta zapitanosti, razrešenja, mesta na kojima se traže odgovori, u kojem se miruje i povremeno nalazi utočište.

(Fotografija: „Svet ili atmosfera ili Bog ili priroda?” – Radenko Milak, poliptih od 25 delova, akvarel; © Radenko Milak)

„Dani italijanske savremene umetnosti”, koji su osnovani 2005. godine, sada će prvi put biti održani širom sveta, u organizaciji Asocijacije italijanskih muzeja savremene umetnosti („AMACI”) i Ministarstva kulture Italije, kako bi bilo promovisano novije italijansko umetničko nasleđe.

Kustoskinja izložbe „Homo Interior” u Srbiji, koja će trajati do 30. novembra 2018, jeste Ksenija Samardžija. Ulaz je slobodan.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.