Izložbe Srbija

Moon bar u Galeriji New Moment

Samostalna izložba crteža Petra Mirkovića, talentovanog novosadskog slikara otvorena je u Galeriji New Moment. Na izložbi u ovoj renomiranoj beogradskoj galeriji, koja je i Mirkovićev ekskluzivni zastupnik u Srbiji, prikazano je 11 crteža iz nove, do sada neizlagane serije, rađenih u tehnici ugljen na papiru. Izložba nosi naziv „Moon bar“ a tematski dominiraju radovi o Beogradu. Najveću pažnju izazvala su dva rada impozantnih dimenzija, 1,50 x 2,70 i 2,00 x 3,00 m.

biljana-cincarevic-na-izlozbi

Petar Mirković je izlagao u najprestižnijim evropskim galerijama, a nedavno su i eksperti čuvene aukcijske kuće Sotheby’s uvrstili jedan njegov rad u aukcijsku ponudu. “Veoma se radujem što nakon više od deset godina ponovo izlažem samostalno u Beogradu i to u Galeriji New Moment sa kojom imam odličnu saradnju. Na izložbi se nalaze crteži iz poslednje serije, koja je nastala u protekle dve godine. Interesantno da je upravo većina tih radova, za razliku od pređašnjih,  nastala upravo na osnovu materijala snimljenog u Beogradu, te smatram da je adekvatno da se baš u Beogradu prvi put i prikažu kao celina,” izjavio je Petar.

Petar Mirković (1978) je umetnik autentičnog i snažnog izraza. Motive za svoje crteže najčešće nalazi u kadrovima holivudske filmske produkcije, u kojima dominiraju gradski pejzaži. Poigravajući se senkama, refleksijama, teksturom, odbljescima uličnih svetala i farova automobila, Mirković stvara svojevrsnu uzbudljivu urbanu mitologiju. Njegovi su crteži izuzetno atraktivni i izazivaju veliku pažnju, jer je teško oteti se utisku da nije reč o  fotografijama. Otuda bi se Mirkovićevi radovi mogli svrstati u domen hiperrealizma, ali autor kaže da taj efekat nije u prvom planu. Za svoj stvaralački process kaže da na samom početku nije imao nameru da stvara fotorealistične crteže, već se to jednostavno desilo tokom procesa. Ispitivanje mogućnosti samog crteža i tehnike ga je odvelo u tom pravcu. Petar kaže da mu je inspirativan međuprostor koji postoji između filma, fotografije i crteža, jer se ti mediji konstantno prepliću. Pored svog autentičnog umetničkog izraza, Petra odlikuje i još jedna specifičnost – njegove oči su različite boje, kakve imaju i neki svetski poznati umetnici,: Dejvid Bouvi, Mila Kunis, Kifer Saterlend, Kristofer Voken, Demi Mur..

moon-bar

Fakultet likovnih umetnosti završio je u Novom Sadu, a afirmisao se vrlo rano na evropskoj likovnoj sceni, pre svega u Beču, gde je izlagao u najprestižnijim galerijama i muzejima, kao što su muzej Albertina, Kunsthalle, Art Point i drugi. Njegovi radovi izlagani su na umetničkim sajmovima u Los Anđelesu, Njujorku, Majamiju, Čikagu, Londonu, Šangaju, Pekingu i Parizu. Dobitnik je više nagrada za crtež, od kojih se ističe prestižna Henkelova nagrada 2005. godine (Henkel art award for modern drawing). Kao posebno priznanje može se posmatrati već pomenuta činjenica da je prestižna aukcijska kuća Sotheby’s izabrala i crtež Petra Mirkovića za svoju aukciju Contemporary East, održanu u junu ove godine u Londonu, na kojoj su predstavili savremenu umetnost istočne Evrope. Domaćoj publici poznat je po delu Olimpijski sat (Olympic Clock) koji je nalazi na platou pored Hotela „Moskva“.

Izložba će biti otvorena do 13. novembra.

Dobrodošli!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje