Izložbe

Ljuba Popović: Povratak u otadžbinu

Takovska 10 vrvela je sinoć od poštovaoca umetnosti, poznatih ličnosti iz različitih sfera, kritičara, kolekcionara, ali i mnogih Valjevaca. Na toj adresi proslavljena su dva rođendana. Prvi je sam povod izložbe, deset godina rada galerije Radio televizije Srbije. Drugi je osamdeset jedna godina života majstora svog zanata, autora 13 izloženih slika, nastalih između 1975. i 2008. godine. Umesto baksuza, broj trinaest doneo nam je značajan pomak u svetu umetnosti, jer ovaj autor na prostoru Srbije nikada nije održao izložbu većeg obima.

Akademika Ljubomira Popovića često pitaju da li je srpski ili francuski slikar. On je umetnik, čije delanje nije oivčeno granicama. Za njega ne postoje srpsko slikarstvo ili francusko slikarstvo. Postoji samo – slikarstvo.
Završava Valjevsku gimnaziju i 1953. dolazi u Beograd. Kasno Marko na Kosovo stiže – upis na fakultete samo što je prošao. Smešta se u Šumatovačku ulicu, gde uči crtanje i istoriju umetnosti. Naredne godine polaže prijemne ispite na Likovnoj akademiji i Akademiji primenjenih umetnosti, fakultetima između kojih se dvoumio. Slika Izlazak učaurenih, koju je predstavio na Prvom oktobarskom salonu 1960, prvi je korak ka njegovom nadrealnom svetu i neslućenom uspehu.

U ovo godišnje doba, pre tačno 52 godine, Ljuba i njegovih pet slika stižu u Pariz, a poznanstvo sa Reneom de Solijeom i nezaobilazni talenat obezbeđuju mu neophodan novac za boravak i opstanak u ovom gradu. Refleksija, imaginacija i posvećenost vodili su ga kroz duhovni rast.

Ljuba Popović, čovek u crnom, na prvi pogled je kao i svi drugi koje svakodnevno srećete. Na drugi pogled, skroman i nenametljiv, čiji kvalitet nije mogao proći nezapaženo. Na treći pogled, čovek čije se slike prodaju za skoro pedeset hiljada evra i o kojima su pisali Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori.

Posle dugih pet decenija rada vraća svoje slike iz Pariza u otadžbinu. Kaže da su joj preko potrebne. Mnogi odrasli u ovom gradu, u kom je trenutno najposećeniji muzej Cepterov, klanjaju se ovoj odluci i ličnom preuzimanju odgovornosti za opstanak kulture srpskog naroda. Kultura u Srbiji je na niskim granama i biće potreban enorman trud da se popne na vrh krošnje. Ovom izložbom Ljuba je dao veliki doprinos; želeo je da podstakne mlade da prave slike, a medije da kulturno vaspitavaju narod, umesto što narod vaspitava medije. Imao je mnogo želja koje je ostvario, a trenutna mu je da se kultura vrati u ovaj grad. Nadamo se da će mu se ovogodišnja rođendanska želja ostvariti.

Ko god se uputi u Takovsku 10 uživaće u čarima velikog platna Ukrotiteljice, Kosmičke savesti, Želje III, Žene noći, Plavih manastira, Misterije u punoj svetlosti, Vremenske grobnice, Žene tame, Pretvaranja, Stvaranja sveta i Izgubljenih duša.

Izložbu, koja će trajati do 29. novembra, Ljuba Popović posvetio je svom nedavno preminulom prijatelju, književniku Milanu Komneniću, čiji se tekst nalazi u katalogu izložbe. Niko Ljubu nije mogao predstaviti tako celovito i rečito, kao neko ko je bio deo njegovog života- kao neko poput Komnenića: „Ljubina asketska posvećenost slici odavno je prerasla u zavet. Spreman da svim moćima i umećem stane u odbranu slike, koju današnji nihilizam obesno i nerazumno stavlja u pitanje, ovaj buntovni nepokornik vojuje prvenstveno svojim majstorstvom. Šta na kraju reći o ovom majstoru što već možda nije rečeno i što bi moglo zazvučati kao opšte mesto? Možda samo ovo: sve je u majstorstvu – a ostalo dolazi samo po sebi“.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.