Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

“Jedinstvo mnoštva” Ivane Milev u Muzeju Zepter

U Muzeju Zepter 3. novembra u 20h biće otvorena doktorska izložba pod nazivom “Jedinstvo mnoštva” autorke Ivane Milev. Izložbu otvara Bojana Burić, istoričarka umetnosti.

“Ideja za skulpture i kolaže proizilazi iz pažljivog posmatranja prirode i njenog sistema građenja živog sveta, kao i načina na koji se materija u neživom svetu oblikuje i formira pod dejstvom određenih sila i pojava (voda, vetar, vatra, zemljotres)”, kaže autorka.

Pomoću iskustva u prethodnom umetničkom istraživanju, u kome se bavila odnosom istih elemenata u kompoziciji, Ivana Milev sada dolazi do novih, kompleksnijih mogućnosti izrada skulpture, kao i do uspostavljanja odnosa između sličnih, likovno srodnih elemenata i preispitivanja njihove prostorne organizacije.

thumbnail_tisina%2c-drvo-i-rucno-pletena-zica%2c-170x150x30cm%2c-2016-copy

“Daljim vizuelnim istraživanjem i eksperimentisanjem sa materijalom uvodim u rad medij kolaža, na mesto dosadašnjeg crteža. Promena medija desila se kao logičan sled u kontaktu sa materijalom i u građenju kompozicija koje su po svojoj prirodi mozaičke strukture”, dodaje ona.

Elementi koji čine ove radove ispoljavaju se kao materijalne predstave multipliciranja, ponavljanja, nagomilavanja i grupisanja. Veze korišćene za spajanje elemenata u kompleksne strukturalne forme su pokretne i time omogućavaju mobilnost formi, njihovu promenu volumena, kao i ritma.

“Svaki rad ponaosob predstavlja vizuelno istraživanje i drugačiju problematiku, a princip građenja strurktura ih povezuje dajući im dublji smisao. Likovni problemi koje rešavam ostavljaju prostor i otvaraju beskrajne mogućnosti za dalje građenje i stvaranje novih vizuelnih umetničkih rešenja. Ideja rađa novu ideju”, kaže Ivana.

thumbnail_ivana-milevIvana Milev rođena je 1987. u Beogradu. Godine 2011. završila diplomske – master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Članica ULUS-a i ULUPUDS-a. U statusu je samostalnog umetnika. Dobitnica jedanaest nagrada (2015. Treća nagrada Niš Art fondacije; 2013. Glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub Superste; 2011. Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović”, FLU). Samostalno izlagala dvanaest puta, a grupno oko šezdeset puta u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. je bila stipendista Kulturamt Dizeldorf, Nemačka. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja Zepter; hotelu Courtyard Marriott u Beogradu; kolekciji Philip Morris; u javnom prostoru u Štutgartu i u brojnim privatnim kolekcijama.

ivanamilev.com

Izložba će biti otvorena do 18.decembra.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje