„Jedinstvo mnoštva“ Ivane Milev u Muzeju Zepter

0

U Muzeju Zepter 3. novembra u 20h biće otvorena doktorska izložba pod nazivom „Jedinstvo mnoštva“ autorke Ivane Milev. Izložbu otvara Bojana Burić, istoričarka umetnosti.

„Ideja za skulpture i kolaže proizilazi iz pažljivog posmatranja prirode i njenog sistema građenja živog sveta, kao i načina na koji se materija u neživom svetu oblikuje i formira pod dejstvom određenih sila i pojava (voda, vetar, vatra, zemljotres)“, kaže autorka.

Pomoću iskustva u prethodnom umetničkom istraživanju, u kome se bavila odnosom istih elemenata u kompoziciji, Ivana Milev sada dolazi do novih, kompleksnijih mogućnosti izrada skulpture, kao i do uspostavljanja odnosa između sličnih, likovno srodnih elemenata i preispitivanja njihove prostorne organizacije.

thumbnail_tisina%2c-drvo-i-rucno-pletena-zica%2c-170x150x30cm%2c-2016-copy

„Daljim vizuelnim istraživanjem i eksperimentisanjem sa materijalom uvodim u rad medij kolaža, na mesto dosadašnjeg crteža. Promena medija desila se kao logičan sled u kontaktu sa materijalom i u građenju kompozicija koje su po svojoj prirodi mozaičke strukture“, dodaje ona.

Elementi koji čine ove radove ispoljavaju se kao materijalne predstave multipliciranja, ponavljanja, nagomilavanja i grupisanja. Veze korišćene za spajanje elemenata u kompleksne strukturalne forme su pokretne i time omogućavaju mobilnost formi, njihovu promenu volumena, kao i ritma.

„Svaki rad ponaosob predstavlja vizuelno istraživanje i drugačiju problematiku, a princip građenja strurktura ih povezuje dajući im dublji smisao. Likovni problemi koje rešavam ostavljaju prostor i otvaraju beskrajne mogućnosti za dalje građenje i stvaranje novih vizuelnih umetničkih rešenja. Ideja rađa novu ideju“, kaže Ivana.

thumbnail_ivana-milevIvana Milev rođena je 1987. u Beogradu. Godine 2011. završila diplomske – master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer vajarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. U toku studija 2008/9. i 2010/11. bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Članica ULUS-a i ULUPUDS-a. U statusu je samostalnog umetnika. Dobitnica jedanaest nagrada (2015. Treća nagrada Niš Art fondacije; 2013. Glavna nagrada u kategoriji “Umetnost”, Klub Superste; 2011. Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović”, FLU). Samostalno izlagala dvanaest puta, a grupno oko šezdeset puta u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. je bila stipendista Kulturamt Dizeldorf, Nemačka. Njeni radovi nalaze se u kolekciji Muzeja Zepter; hotelu Courtyard Marriott u Beogradu; kolekciji Philip Morris; u javnom prostoru u Štutgartu i u brojnim privatnim kolekcijama.

ivanamilev.com

Izložba će biti otvorena do 18.decembra.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend