Izložbe Srbija

Izložba „Žena, rat i plakat: 1914-1918“ u Muzeju primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu predstavljena je knjiga „Rat i plakat: 1914-1918“ Vladimira Čeha, nakon čega je upriličeno i otvaranje izložbe „Žena, rat i plakat: 1914-1918“ kojoj je prethodila protestna povorka žena u kostimima sa početka prošlog veka sa transparentima borbe za ženska prava, na čelu sa Goricom Popović.

Izložba Žena, rat i plakat

Projekat „Rat i plakat: 1914-1918“ pripremio je Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje, uz podršku ambasade Velike Britanije, u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Na promociji knjige demonstrirana je i multimedijalna dimenzija publikacije – pored 240 plakata u samoj knjizi, čitaoci će na svojim mobilnim uređajima moći da pregledaju blizu 500 plakata zahvaljujući aplikaciji koju je predstavio Vitomir Jevremović. Gostima na svečanom događaju je prikazan i kratki film u kome autor vodi gledaoce kroz izložbu, a o njoj govore učesnici prošlogodišnjeg skupa „Deset na jednu“, posvećenog temi „rat i plakat“.

Vladimir Čeh i protestna povorka

Na istom mestu svečano je otvorena izložba „Žena, rat i plakat: 1914-1918“. Materijali za izložbu dobijeni iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Državnog vojnog muzeja u Londonu, Centralnog Državnog muzeja savremene istorije u Moskvi, Kanadskog Muzeja Prvog svetskog rata u Otavi, Narodne biblioteke, Kinoteke i Pošte Srbije u Beogradu. Na plakatima je u glavnoj ulozi žena. U zavisnosti od ciljne grupe kojoj se poruka sa plakata obraća, žena je predstavljena na dva načina: kao simbol, kada je poruka namenjena muškarcima i kao učesnica zbivanja, kada je poruka namenjena ženama. Tako su i plakati na izložbi predstavljeni prema rodno različitim ciljnim grupama: kada je u pitanju muškarac, teme su država, žrtva i majka,  a kada je ciljna grupa žena – to su domaćica, radnica, volonterka i žena na frontu.

Izložba

Plakati porikazuju virtuelnu stvarnost tog doba: kako su autori videli ili hteli da vide ženu. Na 8 panoa koji prate izložbenu priču prikazani su dokumenti koji govore o  realnoj slici žene u to vreme. Poslednji pano prikazuije rezultate istraživanja u Srbiji – koliko se danas odmaklo u borbi za žensku ravnopravnost u poslednjih 100 godina.  

Nesvakidšanju kolekciju plakata možete pogledati od 24. februara do 19. marta 2016. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.