Izložbe Srbija

Izložba „Utisci“, akademskog slikara Momčila Mome Bjekovića

Izložba „Utisci“, akademskog slikara Momčila Mome Bjekovića  biće otvorena 30. marta 2016. godine u 19 časova u multimedijalnoj sali Ustanove Kulture Palilula (Mitropolita Petra 8).

Već sam naziv  predstojeće izložbe “Utisci” nagoveštava o čemu se zapravo radi kada je Momino  slikarstvo u pitanju. Autor nam predstavlja svoje utiske sveta (svega): “Ja ne slikam svet onakav  kakav on jeste, ja slikam svoje utiske o svetu.”

Kraljica, ulje na platnu, 60x80cm

Narativ ovih slika se utapa u igri boja i oblika, u igri znakova i simbola, u njihovim dvosmislenostima. Primetan je apstraktni karakter slika koje ipak ni po čemu nisu apstraktne. Apstraktna igra, igra boja i oblika, linija i tački, krugova i kocki, uvodi  narativ  u neku drugu dimenziju. Ovo su slike sa dva lica, jednim realnim i jednim apstraktnim. Ako apstraktni elementi mogu da govore, da budu nosioci naracije, onda oni pričaju o sreći, o lepoti, o skladu, o životnom elanu. Realni narativ izvire u tragizmu, a apstraktni se uliva u optimizam.

Moma

Moma za sebe kaže da je umetnik koji ne pronalazi lako svoj mir u svetu i u shvatanju sveta, pa se ne zaustavlja na prikazivanju jedne teme, jedne nacije i kulture. On menja temu iz slike u sliku. Njegove slike ukazuju na složenost postojanja u svetu. Slikar se poigrava sa dominantnim slikama realnosti prikazujući ih kao relativne i promenjive.

Filip Visnjic, ulje na platnu, 60x80cm

Moma Bjeković je 2005 godine završio Akademiju umetnosti u Banja Luci. Član je ULUS-a od 2011. god. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Živi i radi u Beogradu.

Na izložbi “Utisci” će biti predtavljeno oko 35 radova Mome Bjekovića nastalih u prethodne tri godine i biće otvorena za posetioce od 30. marta do 14. aprila 2016. godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.