Izložba u Beču: „Pod tuđim nebom. O životu jugoslovenskih radnika u Austriji.“

0

Godine 1966. Austrija i tadašnja SFRJ potpisale su sporazum o zapošljavanju jugoslovenskih radnika u Austriji radi rešavanja pitanja manjka radne snage u Austriji. Povodom 50-ogodišnjice potpisivanja ovog sporazuma udruženje „JUKUS“ iz Graca prikazuje izložbu „Pod tuđim nebom“ u Etnološkom muzeju u Beču. Ova izložba predstavlja veliki doprinos ovogodišnjem jubileju i upriličena je na osnovu dokumentacije, snimaka i razgovora sa svedocima.

Jugoslovenski radnici su dali značajan doprinos izgradnji autoputeva, Bečkog metroa, Bečkog internacionalnog centra i mnogih drugih građevina koje su uticale na modernizaciju Austrije i Beča. Narednih godina nakon potpisivanja sporazuma pored organizovanog dolaska mnogi građani u potrazi za poslom počinju da dolaze u spostvenoj organizaciji, zbog jednostavnih uslova za ulazak u zemlju i geografske blizine. U vreme ekonomskog procvata u Austriji preduzeća dočekuju radnike raširenih ruku. Početkom 70-ih godina jugoslovenski radnici osnivaju sportska i kulturna udruženja, uključujući i sopstvenu fudbalsku ligu.

Udruženje iz Graca težište izložbe stavlja na organizovanost i aktivnosti srpskih migranata kao i njihovu saradnju sa austrijskim institucijama. Prikazan je život jugoslovenskih radnika u Austriji do danas, pri čemu je posebna pažnja posvećena iskustvima njihove dece rođene u Austriji.

Izložba se može posetiti u Beču od 2. do 16. oktobra, a posle gostovanja u Beču biće dostupna posetiocima u Gracu, Klagenfurtu i Kapfenbergu.

© WienTourismus/Christian Stemper

© WienTourismus/Christian Stemper

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend