Izložbe Srbija

Izložba Tanje Đokić „S one strane duge“ u Galeriji Singidunum

Tanja Djokić
Galerija Singidunum
Izložba „S one strane duge“ traje od 28. marta do 6. aprila. 2016.

U vremenu kada je većina umetnika inspirisana dnevno-političkim dogadjajima, socijalnim i angažovanim temama, pravo
osveženje za publiku, ljubitelje umetnosti, medije i stručnu javnost je izložba “ S one strane duge “ slikarke Tanje Djokić. Sloboda umetničkog izražavanja, vedar duh, pozitivna energija, originalan i dosledan pristup tematici su temelji na kojima se godinama bazira Tanjino slikarstvo. Autorka nas poziva da sa ovom postavkom, na krilima njene mašte , svi zajedno putujemo u neki lepši i veseliji svet prepun boja, ljubavi, topline, osmeha, zagrljaja, dobrih vibracija… Svoj entuzijazam, poimanje sveta, privrženost čarobnoj i moćnoj prirodi Tanja prenosi na svoja platna , ne bi li svima nama oplemenila ambijent , oživela i osvežila naše raspoloženje. Taj magični svet koji otkrivamo u njenim radovima na ovoj izložbi nas prosto uvlači u sebe, puneći našu dušu i srca radošću koja nam je u ovim turobnim vremenima više nego potrebna. Dok posmatramo njene slike, kao da čujemo šum mora i talasa, cvrkut ptica, topli zraci Sunca nam greju obraze, sa nestrpljenjem očekujemo kada će zrela voćka da otpadne sa bogate krošnje drveta, osećamo ćarlijanje vetra… Tanja na retko inventivan i autentičan način koristi svoj neumorni istraživački duh, maštu i kreativnost, smelo eksperimentišući sa bojama, figuracijom, geometrijskom i lirskom apstrakcijom.

4

Od davnina i tokom cele istorije umetnosti, slikari su koristili simbole u svom stvaralaštvu, kako bi zaintrigirali publiku da pronikne u njihov unutrašnji svet i otkrije poruke koje im emituju . Na taj način su prenosili svoja osećanja,intimne doživljaje stvarnosti i dogadjaja koji su se dešavali .Refleksija Tanjinog promišljanja se provlači kroz predstavljanja različitih simbola : riba kao simbol hrišćanstva, ptica kao simbol slobode, kuća kao simbol doma, zajedništva i topline, oko kao ogledalo duše, srce kao simbol ljubavi, drvo kao simbol života, sunce kao simbol svetlostii prapočetaka… U njenom stvaralačkom svetu nema mesta za setu i tugu. Dinamika ornamenata (krugovi, meandri,volute, linije koje igraju svoju razdraganu igru u različitim pravcima…) koji se multiplikuju na platnima, jarke boje (crvena,žuta, narandžasta,zelena,plava…) i simboli (Sunce, ptica, riba, kuća, zaljubljeni par, oko, čamac , drvo, cvet…) kao osnovni motivi koji se ponavljaju na njenim kompozicijama šalju pozitivnu poruku punu ljubavi posmatračima i konzumentima Tanjinog slikarstva.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.