Izložbe Srbija

Izložba Preko tri okeana do Srbije

,,Najveće bogatstvo ove planete jeste raznolikost kultura i običaja naroda koji je nastanjuju, među njima, naravno, i našeg – srpskog.

Svaki od tih naroda, velikih i malih, u toku svog dugog postojanja iskovao je poseban identitet zasnovan na mitovima proisteklim iz prirodnog okruženja i istorije koja ih je zadesila.

Umetnička dela i etnografske rukotvorine prenose s kolena na koleno ta verovanja rukovodeći se pravilom koje su Rimljani tako lepo saželi u: Ars longa, vita brevis!-Život je kratak, a umetnost i mitovi dugotrajni! Naziv izložbe Preko tri okeana do Srbije je lakonski opis klasičnog putešestvija u kome se Odisej uvek vraća u svoje selo, na svoje ostrvo, na Itaku.

PREKO TRI OKEANA

Na izložbi su prikazana dela inspirisana običajima naroda dotaknutih tokom duge plovidbe oko sveta (1976–2007), ali i ona čija je tematika povezana s našom, srpskom kulturom, ili s opštesvetskim brigama, na primer za zagrevanje Zemlje.

Uz neka moja dela izloženi su etnografski artefakti sakupljeni tokom plovidbe čija je uloga da upotpune i dodatno objasne temu slike.

Najviše predmeta prikazanih na izložbi potiče iz Polinezije – Melanezije, gde sam proveo najviše vremena.”

Srboljub Kojadinoić je rođen 1942. u Beogradu. Član je ULUS-a i Association des Artistes-Peintres de Saint Tropez – Grimaud. Posle studija, 1976. godine, na jedrenjaku koji je sam sagradio, isplovljava sa suprugom i sinom prema polutaru da dosegne pojas pasatskih vetrova i pređe Atlanski, a zatim Tihi i Indijski okean.

Pored redovnih mesečnih dopisa Ilustovanoj politici, piše putopise Sunčano jedro (1979), Sedam godina za tri okeana (1989) i Dva pokolenja isti jarbol (2007). U saradnji s RTS-om snima seriju Vanja s okeana (1982), a u saradnji s RTCG Televizijski film Put oko Svijeta (2007).

Prilikom pristajanja u raznim zemljama učestvuje na više od 30 kolektivnih i samostalnih izložbi.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje