Izložbe Srbija

Izložba „Plameni ljubimci/Fiery Pets” Andreja Bjelića u Bioskopu „Balkan”

Izložba „Plameni ljubimci/Fiery Pets” umetnika Andreja Bjelića biće otvorena 25. avgusta 2022. u 20 časova u Bioskopu „Balkan”, a u organizaciji Fondacije „Saša Marčeta”. Na ovim radovima biće predstavljene harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče.

„Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe nije ’Životinje’ ili ’Zveri’, već ’Ljubimci’, to jest domestikovane životinje, u nekoj meri, i bliske ljudima – čak i kada su iz sveta divljih ili mitskih bića, sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama”, piše u propratnom tekstu izložbe koji je napisala istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža.

„Iako poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope, a mnogo bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija, ogromnom području umetnosti Drugih. Moglo bi se reći, ovom konceptu animalizma bliže je shvatanje životinja kao simbola, amblema, božanstava, samostalnih entiteta i duhova (od totemskih predstava pa nadalje) i simbola snage, hrabrosti, zaštite, nepobedivosti, junaštva, nego posmatranje životinja u domenu i u službi antropomorfnog principa i sveta ljudi”, naglašava Popović Bodroža.

O kontekstima radova govore i nazivi slika: „Beli pas koji misli da je zmaj (i bljuje vatru)”, „Svetloplavi pas koji misli da je zmaj (i takođe bljuje vatru)”, „Pas čiji se otac zvao zmaj (još bliži zmajevskom svetu)”, „Mladi zmaj koji juri slavu”, „Plavi lav koji zavija”, „Ponosni jednorog”, „Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom”, „Retki leopard sa plavim pegama” i tako dalje.

Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. Crta i slika otkad zna za sebe, inspirisan osećajem sopstva, doživljajem sveta, posebnim osobama i životinjama koje čine važan deo njegovog života. Diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta „Metropolitan” u Beogradu, na smeru za grafički dizajn. Po završetku formalnog obrazovanja, odlučuje da se posveti slikanju. Januara 2022. predstavio je izbor svojih radova nastalih u toku 2021. godine na prvoj samostalnoj izložbi „Ovo je Andrej Bjelić”.

Fotografije i naslovna fotografija: Radovi Andreja Bjelića, 2021; © Andrej Bjelić, „KomunikArt”

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.