Izložbe

Izložba nameštaja u „Riznici dvorskog nameštaja” u Beču

Izložba „Vagner, Los, Hofman. Dizajn nameštaja bečke moderne. Umetnici, nalogodavci, proizvođači” otvorena je u Beču u „Riznici dvorskog nameštaja”. Vodeće arhitekte bečke moderne – Oto Vagner, Jozef Hofman i Adolf Los, stvarali su na prelazu iz 19. u 20. vek, kada je dizajn nameštaja doživeo preobražaj, a Beč postao prava stvaralačka laboratorija.

Jedan od najvećih muzeja nameštaja u svetu – „Riznica dvorskog nameštaja” u Beču, uspeo je da povodom ove izložbe rekonstruiše izgled tadašnjih soba i trpezarija. Jozef Hofman je oko 1915. godine napravio trpezariju za novinarku, kritičarku umetnosti i vlasnicu najposećenijeg salona u Beču, Bertu Cukerkandl. Trpezariju koju je Hofman osmislio čini sto od orahovog drveta sa dvanaest stolica od bukve. Upravo taj salon će posećivati mnogi intelektualci tadašnjeg Beča, od Klimta do Šniclera, preko Maksa Rajnharta do Huga fon Hofmanstala. Kada je Hofman ovoj salonskoj dami 1916. godine, na četvrtom spratu palate „Liben-Auspic”, uredio stan, ona je zabeležila: „Moj stan je u znaku moderne i u znaku mene same”.

Kao unutrašnji dizajneri, Vagner, Hofman i Los su imali jedinstvene predstave o stanovanju i enterijeru, te ova izložba, pomoću različitih komada nameštaja, prikazuje njihove drugačije perspektive. Na izložbi će tako biti predstavljena Losova, do sada nepoznata javnosti, „Soba za gospodu”. U njoj se nalaze masivni komadi tamnog nameštaja, kožni dvosed i dve fotelje sa jednim glavnim, kao i pomoćnim stočićem.

Adolf Los je, inače, poznat po uređenju bečke knjižare „Manc” i dizajniranju nameštaja, 1899. godine, u poznatom bečkom „Café Museum”, koji se nalazi u ulici Operngase i koji je nekada bio stecište bečkih umetnika, dok je Oto Vagner izrađivao nameštaj koji se odlikuje jednostavnošću.

Na izložbi, koja je otvorena od 21. marta do 7. oktobra 2018, između ostalog, biti izložena njegova „Soba za dame iz ulice Deblergase”, koju je Vagner dizajnirao za svoju suprugu. Ona se sastoji od vrlo svedenog nameštaja za sedenje – u svetlim bojama, pomoćnog stočića i sekretera.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.