Izložbe Srbija

Izložba „Između nevinosti i zla“

Izložba „Između nevinosti i zla“, austrijsko-irskog umetnika Gotfrida Helnvajna, biće predstavljena od 6. novembra do 18. januara u dva muzejska prostora – Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i Salonu Muzeja savremene umetnosti.

U Legatu Čolakovića biće izloženo 17 slika iz raznih ciklusa: Bogojavljanje, Žamor nevinih, Užasi rata i drugih, a u Salonu MSU biće predstavljeno 16 fotografija, većinom autoportreta, kao i fotografija iz ciklusa nastalih u saradnji s muzičarom Merilinom Mensonom.

Gottfried-Helnwein-Night-in-Shangri-la

Na otvaranju 6. novembra u Legatu Čolaković govoriće državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković, v. d. direktora MSU Slobodan Nakarada, ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, direktor Austrijskog kulturnog foruma Johanes Iršik i umetnik.

Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Austrije u Srbiji, Austrijskog kulturnog foruma i Uniqa osiguranja, a razgovor sa umetnikom najavljen je za 7. novembar u Legatu Čolaković.

Gotfrid

Helnvajn se bavi kritikom društveno-političke situacije, zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, nacizma i holokausta, neretko ih povezujući sa nasiljem nad decom, dečjim nasiljem i pedofilijom. Iskustvo iz detinjstva provedenog u postnacističkom Beču, u kojem se o tim temama nije govorilo, iritiralo je Helnvajna, pa je kroz svoju umetničku karijeru izrazio kritiku i bunt protiv ratnih strahota i politike nacionalsocijalizma.

Slikajući decu na uznemirujući način, ali i u njihovoj neprikosnovenoj lepoti, umetnik ih predstavlja istovremeno kao simbole nevinosti i zla. Pored predstava dece koje dominiraju u njegovom slikarstvu i kritičko-istorijskih tema, umetnik je radio i cikluse fotografskih autoportreta na kojima, prikazujući kako sebi nanosi bol, referiše na ranjivu i represiji izloženu egzistenciju savremenog čoveka.

Njegovu retrospektivu u bečkom Muzeju Albertina krajem 2013. posetilo je 250.000 ljudi, što je čini najposećenijom izložbom živog umetnika u istoriji tog muzeja. Na izložbi u Beogradu biće predstavljena 33 umetnička dela velikih formata iz različitih faza njegovog stvaralaštva.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.