Izložbe Srbija

Izložba grupe Abstracta

Izložba „Realnim do nerealnog“, prva u nizu grupe Abstracta, otvorena je sinoć u Kulturnom centru Kuća kralja Petra I čime je brojnoj stručnoj i široj javnosti predstavljeno pet likovnih stvaralaca različitih generacija: Marija Đikovića, Branke Milić, Zorice Obradović Lončar, Ivane Martić i Jovane Milenković.  

Izložba Realnim do nerealnog, iz istoimenog ciklusa apstraktne umetnosti koji su osmislile istoričar umentosti Emina Ćirić i novinar Žaklina Milenkovič, sadrži 27 radova iz oblasti slikarstva, vajarstva i tapiserije.

Kako je muzika najviši izraz apstraktnog u umetnosti, u programu su učestvovali prijatelji iz umetničke asocijacije ArtLink: violinistkinja Miona Topalović i pijanistkinja Jovanka Ristić izvele su Paganinijev „Palpiti“.

Koncept i ideju o istoimenom projektu oblikovala je Emina Ćirić, istoričar umetnosti i novinar, koja je ovom prilikom istakla: “Ova izložba, koja će biti prikazana i u drugim većim gradovima Srbije, je inicijalna kapisla za razgovor o savremenoj apstraktnoj umetnosti, o tome šta se njome može iskazati i kakvo je njeno mesto danas”.

Violinistkinja Miona Topalović i pijanistkinja Jovanka Ristić

„Sam naziv Realnim do nerealnog iskazuje da je jedina prava realnost nas umetnika naš unutrašnji svet i potreba da se bavimo umetnošću, a neralno je sve ono što se izvan toga može nadograditi, razviti, koncipirati“ , rekla je osnivač i umetnički direktor ArtLink-a, Jovanka Višekurna Janković i istakla da će osnivanjem ArtLink-oe umetničke kolekcije podržati dalje povezivanje umetnika.

„Ova izložba najbolje pokazuje koliko su mogućnosti za bavljenje lepotom široke“ , istakla je glavna i odgovorna urednica magazina „Lepa i Srećna”, Žaklina Milenković i pozvala sve prisutne da uživaju u ekskluzivnim vinima fruškogorske vinarije Quet, jer su umetnost i vino izuzetan spoj.

Radno vreme galerije: ponedeljak-petak (12-18 h), subota (10-14 h)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.