Izložba grafika japanskog umetnika i profesora Haruhika Jošinage

0

Izložba grafika japanskog autora Haruhika Jošinage biće otvorena večeras u 19h u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu.

„Inspirišu me svakodnevni prizori. Razni predmeti privlače moju pažnju. Ipak, moj fokus često je okrenut ka tome kako se ovi predmeti opažaju, stoga ih povezujem sa oblicima iz mog iskustva i sećanja. Iako su nastale forme postale nešto neočekivano, bliže su onome što sam osetio na prvi pogled od toga kako zaista izgledaju“, objašnjava japanski umetnik pred beogradsku izložbu.

Sneg u šumi, 2009, sito-štampa, 40x40cm

Sneg u šumi, 2009, sito-štampa, 40x40cm

Za proces stvaranja, ali i razumevanja njegovih radova od presudne važnosti su njegovo lično iskustvo i sećanja povezana sa određenim događajima i mestima koja pokreću njegovu umetničku imaginaciju, navode u Grafičkom kolektivu. To su događaji od kojih su neki, poput zemljotresa, podjednako važni kako za individualnu tako i za kolektivnu memoriju. „Nakon zemljotresa, spoznali smo strah od velikog talasa i postali smo svesni krhkosti i slabosti supstance, ali u isto vreme, to nas je navelo da počnemo snažno da osećamo značenje tog mesta. Postoji bliskost izmedju mog rada i ovih osećanja“, dodaje Jošinaga.

Izložene grafike predstavljaju koherentnu celinu. Rađene u tehnici sitoštampe, koloristički i tonski su ujednačene. Kroz apstrahovane i svedene forme, autor prikazuje pejzaže i svakodnevne predmete. Ovi motivi, udaljeni od reprezentacijskog, više se pojavljuju onako kako ih umetnik opaža i doživljava nego kakvi su zaista. Bleda površina, prozračni pejzaž koji se postepeno stapa sa pozadinom i pročišćen svet oblika, akumuliraju prizvana sećanja koja autor, kako sam naglašava, prenosi kroz viziju bez mnogo reči.

Zelena kuća, 2016, sito-štampa, 81x80cm

Zelena kuća, 2016, sito-štampa, 81x80cm

Haruhiko Jošinaga rođen je 1980. u Tokiju, gde je na Univerzitetu umetnosti Musašino završio osnovne studije slikarstva i master grafike. Izlagao je samostalno i na velikom broju kolektivnih izložbi (Japan, Finska, Portugal, Indija) i učestvovao u međunarodnim likovnim kolonijama. Dobitnik je nekoliko internacionalnih nagrada za grafiku. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama u Japanu i Portugalu. Radi na Vako Univerzitetu u Tokiju.

Umetnik će povodom otvaranja izložbe biti u Beogradu od 29. avgusta do 1. septembra.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend