Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Izložba grafika japanskog umetnika i profesora Haruhika Jošinage

Izložba grafika japanskog autora Haruhika Jošinage biće otvorena večeras u 19h u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu.

„Inspirišu me svakodnevni prizori. Razni predmeti privlače moju pažnju. Ipak, moj fokus često je okrenut ka tome kako se ovi predmeti opažaju, stoga ih povezujem sa oblicima iz mog iskustva i sećanja. Iako su nastale forme postale nešto neočekivano, bliže su onome što sam osetio na prvi pogled od toga kako zaista izgledaju“, objašnjava japanski umetnik pred beogradsku izložbu.

Sneg u šumi, 2009, sito-štampa, 40x40cm
Sneg u šumi, 2009, sito-štampa, 40x40cm
Za proces stvaranja, ali i razumevanja njegovih radova od presudne važnosti su njegovo lično iskustvo i sećanja povezana sa određenim događajima i mestima koja pokreću njegovu umetničku imaginaciju, navode u Grafičkom kolektivu. To su događaji od kojih su neki, poput zemljotresa, podjednako važni kako za individualnu tako i za kolektivnu memoriju. „Nakon zemljotresa, spoznali smo strah od velikog talasa i postali smo svesni krhkosti i slabosti supstance, ali u isto vreme, to nas je navelo da počnemo snažno da osećamo značenje tog mesta. Postoji bliskost izmedju mog rada i ovih osećanja“, dodaje Jošinaga.

Izložene grafike predstavljaju koherentnu celinu. Rađene u tehnici sitoštampe, koloristički i tonski su ujednačene. Kroz apstrahovane i svedene forme, autor prikazuje pejzaže i svakodnevne predmete. Ovi motivi, udaljeni od reprezentacijskog, više se pojavljuju onako kako ih umetnik opaža i doživljava nego kakvi su zaista. Bleda površina, prozračni pejzaž koji se postepeno stapa sa pozadinom i pročišćen svet oblika, akumuliraju prizvana sećanja koja autor, kako sam naglašava, prenosi kroz viziju bez mnogo reči.

Zelena kuća, 2016, sito-štampa, 81x80cm
Zelena kuća, 2016, sito-štampa, 81x80cm

Haruhiko Jošinaga rođen je 1980. u Tokiju, gde je na Univerzitetu umetnosti Musašino završio osnovne studije slikarstva i master grafike. Izlagao je samostalno i na velikom broju kolektivnih izložbi (Japan, Finska, Portugal, Indija) i učestvovao u međunarodnim likovnim kolonijama. Dobitnik je nekoliko internacionalnih nagrada za grafiku. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama u Japanu i Portugalu. Radi na Vako Univerzitetu u Tokiju.

Umetnik će povodom otvaranja izložbe biti u Beogradu od 29. avgusta do 1. septembra.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.