Izložbe Srbija

Izložba GRAEAE u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda

 

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, 11.februara u 19h biće otvorena zajednička izložba GRAEAE, autorki Ivane Milev, Bojane Atlija i Nine Galić, vajarki sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

U grčkoj mitologiji Greje su tri sestre koje su pored krvnog srodstva delile i oko – organ koji nam omogućava percepciju i imaginaciju. Bojana, Ivana i Nina simbolično dele jedno oko. Međutim, svet koji one percipiraju, prisvajaju i preoblikuju, fundamentalno je drugačiji. Njihove vizure uslovljene su različitim problemima – estetskim, egzistencijalnim i političkim. Kroz različite pristupe stvaranju, kompulsivnosti tog procesa, rešavanja likovnih, filozofskih i političkih problema, autorke se čiste od afekata koje stvara spoljni svet.

Ivana Milev radi disciplinovano. Ona je skulptorka s umom inženjera. Rukama „plete“ beskrajnu strukturu i fascinirana je njenom prostornom progresijom. Autorka sebi postavlja problem tj. zadatak da bude besprekorno tačna jer želi da njen rad bude „savršeno tehnički izveden“. Ova strukturalna opsesivnost ono je što zbunjuje pri recepciji Ivaninih skulptura, jer nemoguće je utvrditi da li je u pitanju fabrički ili ljudski rad. Simbolička težina rada Ivane Milev ne krije se u finalnom produktu, već u količini vremena koje je uložila u stvaranje. Ima nečeg uzvišenog u odluci da nekome ili nečemu posvetimo skoro bezgraničnu količinu vremena sa težnjom da sve ispadne kako treba.

 

Bojana Atlija organizovala je svoje betonske kocke na podu galerije. Na prvi pogled, kocke izgledaju kao funkcionalni elementi koji bi bili idealan postament ili baza za tradicionalnu skulpturu. Posmatrajući proces nastanka kocki shvatio sam da su one baze za jednu organsku skulpturu, samu autorku. Kocka kao arhitektonski element trebalo bi da omogući njenu stabilnost. Ona stoji na svojim kockama, interesuje je kakav je pogled s tog malog uzdignuća. Da li je svet lepši, da li je drugačiji? Možda. Stvar je individualne perspektive i percipiranja života. I najmanja visina je dovoljna da se nakon kratkog vremena oseti nestabilnost. Mi se klimamo, jer nas mesto ne drži. Autorkine kocke preispituju iliziju situacione stabilnosti, i nemogucnost „zaustavljanja krvotoka“. Bojanina „kocka je bačena“ pitanje je šta će posmatrač uraditi sa njom. Ja ću se popeti na Bojaninu kocku, možda primetim nešto novo u krajoliku.

Bojana Atlija

Nina Galić se na ovoj izložbi predstavlja ne skulpturom već kulisom koja sugeriše fizičko učestvovanje posmatrača. Međutim, pomisao na učestvovanje u činovima koje sugeriše postavka, smeštena u prostor koji simulira mihrab (klečanje na kukuruzu, turban od trnja ili žileti za uklanjanje jagodica) budi osećaj čistog horora. Kontekst je jasan. U pitanju je politički komentar. Nina Galić je medijator globalnog svetskog problema – migracija ljudi koji iz različiti kulturnih, socijalnih ili ekonosmkih razloga, pod prinudom, napuštaju svoje domove. Izbeglice iz muslimanskih zemalja su u fokusu njene postavke. Oni su u našoj sredini, određenoj nedavnim ratovim vezanim za etniju i religiju, u najgorem položaju.
„Zato pravim turban od trnja, asocirajući na Isusov venac i mučeništvo…“

Nina Galic

M. Nasković
(iz uvodnog teksta u katalogu izložbe)

„Ovom izložbom želimo, pre svega, da promovišemo skulpturu jer nema mnogo mladih umetnika koji se time bave u Srbiji.Pritom, nas tri smo vajarke koje smo diplomirale u istoj generaciji i ideja o zajedničkoj izložbi se spontano nametnula i ogleda se u simbolici istog pogleda na svet“, kaže za Adria Daily Magazine Ivana Milev, jedna od autorki izložbe GRAEAE.

Ivana Milev (1987, Beograd). Završila je diplomske i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu.
Bojana Atlija (1983, Beograd). Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek.
Nina Galić. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek.

Izložba će biti otvorena za publiku do 5. marta, a radno vreme galerije je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.