Izložbe Crna Gora

Izložba Dereka Besanta u Budvi

U Modernoj galeriji u Budvi, 12. oktobra u 20 časova će biti otvorena izložba kandaskog umjetnika Dereka Besanta pod nazivom „THE END OF LANGUAGE“. Izložba je realizovana u saradnji JU Muzeji i galerije Budve i Ambasade Kanade iz Beograda.

Umjetnik će se predstaviti sa 26 fotografija, a svaku će pratiti zvučnni zapis.

Planirano je da izložbu otvori gospodin Kevin Reks, savjetnik i zamjenik šefa misije Ambasade Kanade, a otvaranju će prisustvovati i gospođa Olgica Marinković, šef odeljenja za odnose sa javnošću i programe obrazovanja.

“Ove slike sam do sada postavio u četiri muzeja u četiri različite zemlje. Svaki put postavljam nasumičan redosled, kako bi se narativne praznine mogle popunjavati u odnosu na to kako su pročitane poslednji put. Takođe, svoje radove postavljam na različitim nivoima u prostoru, čime se obezbeđuje linearno prepričavanje slika kao jedinstvenog događaja, kao jedinstvenog umjetničkog dela sačinjenog od trideset i tri segmenta. Matematičke kombinacije za trideset i tri složene tekstualne slike, koju posmatrač preuređuje sopstvenim doprinosom u vidu premošćavanja i razumjevanje tih kombinacija u delovima, omogućavaju da se priča svaki put usmjeri ka novim mogućnostima. Ona do kraja ostaje nedovršena.

Zvučni zapisi koji služe kao pratnja instalaciji sakupljeni su sa lokacija gde se ljudski glasovi gube u daljini. Metafora tišine, na koju naziv izložbe asocira, nije osmišljena samo da bude pratnja: Zvuk vjetra koji duva kroz ulaz u podzemni proloz u Torontu; prazan peron u Londonu; aeorodromski izlaz u Tokiju između dva leta; park u Njujorku u suton. Ambijentalni zvuci odsustva formiraju buku sadašnjosti, ali sa zadrškom. Ovo su tek smjernice za putovanje kroz izložbu sa drugačijim osjećajem za poigravanje. Sprovodio sam eksperimente sa muzičkom podlogom (često u saradnji sa kompozitorima), da bih utvrdio kako ona utiče na posmatrače. Katkad ona povjećava vrijeme posmatranja u prostoru. Drugi put, zvuk služi da namerno iritira i da odvlači pažnju. Tenzija. Distanca. Prekid. Izobličenje. Svako od navedenih stanja, koje uvodim kao audio komponentu, omogućava posmatraču da se u određenoj mjeri pozicionira u kontrolisanom okruženju. Ravnoteža je od presudnog značaja kako bi se ta stanja uklopila u vizuleni sustret, s tim da se nekako u tom sučeljavanju ona utapaju, postajući dio cjeline“
Derek Michael Besant

Izložba će biti otvorena do 15. novembra 2015.godine.

(Foto: pasaz.rs)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.