Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Izložba Dejmijana Hersta u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izložba „Nova religija“ Dejmijana Hersta otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Dejmijan Herst  pored svoje slike "I Am Become Death, Shatterer of Worlds" u Londonu
Dejmijan Herst pored svoje slike „I Am Become Death, Shatterer of Worlds“ u Londonu

Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom. Izložbom Herst želi da pokrene razmišljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci. Suprotstavljajući nauku i religiju, stavlja ih u dijalog onako kako ih ljudi obično percipiraju, istaknuto je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Dela jednog od najuticajnijih i najinovativnijih svetskih umetnika prvi put će biti predstavljena publici u Srbiji, a postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“, navedeno je u saopštenju Organizacionog odbora „Novi Sad 2021“.

Izložba „Nova religija“ nastala je 2005. godine kao rezultat saradnje Hersta i istaknutog londonskog galeriste Pola Stolpera. Premijerno je predstavljena u Londonu u Stolperovoj galeriji, zatim u crkvi „Svi sveti“ i muzeju „Victoria i Albert“, a zatim su usledili Venecija, Moskva, Atina, Solun, Oslo i Gdanjsk, a nedavno i Banjaluka i Skoplje.

„I was thinking that there are four important things in life: religion, love, art and science…Of them all, science seems to be the one right now. Like religion, it provides the glimmer of hope that maybe it will be all right in the end.“

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Upravom za kulturu grada Novog Sada.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

Demian Hirst exibition

Više na: demienhirst.com

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.