Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Izložba „Actopolis – umetnost delovanja“ u Beču

Kako su se društva u gradovima jugoistočne Evrope promenila nakon događaja kao što su protesti u Gezi parku u Istanbulu ili na Sintagma trgu u Atini ili nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute? Sve glasnije i intenzivnije se govori o stvaranju raznolike javnosti koja ovaj naziv i zaslužuje, o zajednicama koje ne definiše izolacija.

Platforma „Actopolis“ je poziv na interdisciplinarno, prekogranično i kulturološki raznoliko delovanje u uređenju gradova. Od 2015. godine „Actopolis“ udružuje preko 70 arhitekata, urbanista i aktivista iz Ankare, Mardina, Atine, Beograda, Bukurešta, Oberhauzena, Sarajeva i Zagreba kako bi podigli svest o aktuelnim gradskim pitanjima, inicirali dijaloge i stvorili mesta različitih mogućnosti. U svakoj zemlji sprovedeni su urbani projekti, a rezultati višegodišnje saradnje biće predstavljeni na izložbi „Actopolis – umetnost delovanja“ u Arhitektonskom centru u Beču (Architekturzentrum Wien) od 7. do 15. oktobra 2017. godine.

Foto: Michael Pappas

„Actopolis“ je projekat Gete Instituta i organizacije „Urbane umetnosti Rur“ („Urbane Künste Ruhr“) koja se bavi mogućnostima korišćenja i uređenja vidljivih i skrivenih mesta urbanog života. Zajedno sa izložbom na istoj lokaciji će biti otvoren i festival „urbanize!“ koji je posvećen gradu kao mestu demokratske obnove, metodama organizacije zajednica, samoorganizovanju u stambenim zgradama i mnogim drugim temama.

Photo: Michael Pappas

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.