Izložba „Actopolis – umetnost delovanja“ u Beču

0

Kako su se društva u gradovima jugoistočne Evrope promenila nakon događaja kao što su protesti u Gezi parku u Istanbulu ili na Sintagma trgu u Atini ili nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute? Sve glasnije i intenzivnije se govori o stvaranju raznolike javnosti koja ovaj naziv i zaslužuje, o zajednicama koje ne definiše izolacija.

Platforma „Actopolis“ je poziv na interdisciplinarno, prekogranično i kulturološki raznoliko delovanje u uređenju gradova. Od 2015. godine „Actopolis“ udružuje preko 70 arhitekata, urbanista i aktivista iz Ankare, Mardina, Atine, Beograda, Bukurešta, Oberhauzena, Sarajeva i Zagreba kako bi podigli svest o aktuelnim gradskim pitanjima, inicirali dijaloge i stvorili mesta različitih mogućnosti. U svakoj zemlji sprovedeni su urbani projekti, a rezultati višegodišnje saradnje biće predstavljeni na izložbi „Actopolis – umetnost delovanja“ u Arhitektonskom centru u Beču (Architekturzentrum Wien) od 7. do 15. oktobra 2017. godine.

Foto: Michael Pappas

„Actopolis“ je projekat Gete Instituta i organizacije „Urbane umetnosti Rur“ („Urbane Künste Ruhr“) koja se bavi mogućnostima korišćenja i uređenja vidljivih i skrivenih mesta urbanog života. Zajedno sa izložbom na istoj lokaciji će biti otvoren i festival „urbanize!“ koji je posvećen gradu kao mestu demokratske obnove, metodama organizacije zajednica, samoorganizovanju u stambenim zgradama i mnogim drugim temama.

Photo: Michael Pappas

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend