Izložbe Kultura Srbija

Finale petogodišnjeg projekta „Edge Effects Serbia” u Kulturnom centru „GRAD”

U Velikoj sali Kulturnog centra „GRAD” u toku je predstavljanje izložbe, koja označava finale petogodišnjeg evropksog projekta „Frontiers in Retreat” pod nazivom „Edge Effects Serbia”, fokusiran na ekološkim pitanjima.

„Edge Effects Serbia” imaće niz pratećih programa koji uključuju radionice, obilaske muzeja sa umetnicima, projekcije video-radova praćene panel diskusijama sa autorima. Kustos izložbe je umetnička direktorka Kulturnog centra GRAD, Ljudmila Stratimirović. Projekat „Frontiers in Retreat” realizuje se uz podršku EU programa za kulturu i podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Sa našom ekipom, na licu mesta, razgovarao je i umetnik Quelic Berga, koji nam je govorio o različitim tehnikama iskorišćenog resursa koji su upotrebljeni na izložbi. Konkretan projekat sa kojim nas je upoznao, a koji imate priliku da vidite u KC gradu, za centar interesovanja ima pesticide i genetski modifikovan sadržaj.

Program:

petak 1. decembar 19 časova, Carl Giffney, AN TSEIRBIA (2017.)

Kratki dokumentarni film snimljen na lokacijama u Sirogojnu i Beogradu, produciran na umetničkoj rezidenturi u KC Gradu. Film se sastoji od vizuala sela Sirogojno, dok je prateći audio snimljen u Beogradu i uključuje glasove Milice Lapčević, Ilira Gašija i samog umetnika. To je prva epizoda dokumentarne trilogije koju je umetnik producirao tokom projekta Frontiers in Retreat.

subota 2. decembar 17:30 časova, Mirko Nikolić , Counting live stock(s)

Performans tretira društveno-ekonomsko-ekološke procese kvantifikacije, tako što ga izmešta u domen praksi koje ne mogu da se kvantifikuju-praksi koje stvaraju, održavaju i reprodukuju život. Performans ih okuplja zajedno, upokušaju da oslobodi potencijal ka bližim I saosećajnijim oblicima zajedničkog rada ljudi i neljudi.

nedelja 3. decembar 17:30 časova

Nabb+Teeri, Thinking of Invertebrates

Audio-vizuelni dnevnik rezidenture umetničkog para u Beogradu i Zemunu. 3D animacija objekata i mrtve prirode, kao i mikroorganizama sa audio komentarima svakodnevnih impresija u formi dnevnika umetničke rezidenture.
3D animacija produkovana procesom fotogrametrije.

(Fotografija: Dušica Stojanović, KC GRAD, 2017.)

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.