Izložbe Crna Gora

Eko priča iz Pljevalja u Briselu

Izložba fotografija „Izrazi negodovanja“, autora Vasa Kneževića iz Pljevalja, otvorena je 8. oktobra 2015. godine u Galeriji „RasArt“ u Briselu. Ovo je Vasova 14 samostalna izložba i biće otvorena do 22. Oktobra.

Fotografije vasa Kneževića predstavljaju umjetnički prikaz portreta ljudi iz jednog rudarsko-industrijskog grada u Crnoj Gori, koji svojim izrazima lica predstavljaju negodovanje prema zagađenoj životnoj sredini u ovom gradu. Na taj način se na umjetnički način prenosi ekološka poruka ovog grada koji inače važi za najzagađeniji grad Crne Gore. Pod sloganom „Umjetnost štiti životnu sredinu“, ova izložba je dobar primjer da se promoviše poseban vid umjetničke fotografije, tačnije Angažovana fotografija, gdje umjetnik/fotograf svojim djelom pokušava da iskaže određeno činjenično stanje ili neku promjenu u društvu koja može biti pozitivna ili negativna.

Glavni cilj ove izložbe u Briselu jeste da se problem zagađenja ove sredine kao i ugroženost života stanovništva Pljevalja prenese i van teritorija države.

Izložbu je otvorila Madam Nicole Sioens, visoki funkcioner Evropske Zajednice a izložbi su prisustvovali diplomatski predstavnici bivše Jugoslavije, predstavnici evropske zajednice, predstavnici opštine grada Brisela. Na otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici internacionalne ekološke organizacije “Friends of the Earth”, koji su predložili i mogućnost organizovanja ove izložbe u Parizu.

Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore. Izložba se organizuje i uz pomoć sponzora: Galeriju RasArt – Brisel, Organizacija “Zelena akcija” iz Zagreba, prestižne novine Evropske zajednice “Diplomatic news”/The International of Europe´s Capital, NVO “Da zaživi selo”-Pljevlja, foto “BONI”, i uz podršku predstavnika Ambasade CG u Briselu.

Vaso Knežević je dipl. ing. pejzažne arhitekture, slikar i fotograf. Rođen 1983. godine u Pljevljima, gdje sada živi i radi. Dobitnik je likovne nagrade “Pivo Karamatijević” za grafiku za 2004. godinu, kao i više nagrada za umjetničku fotografiju.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.