Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Beč: seksualnost i grad

Seksualnost i grad je jedna strastvena i istovremeno skandalozna veza. Nikada ranije se način, predstavljanje i vrednovanje seksa nisu tako značajno promenili kao u procesu urbanizacije. Moderni velegrad dozvolio je slobodne prostore i obećao anonimnost, izlaz iz društvene kontrole i ispunjenje seksualnih želja. Istovremeno grad je stvorio mogućnosti nadzora, disciplinovanja i kategorizacije seksualnosti.

Izložba „Seks u Beču“ u muzeju „Wien Museum“ priča na osnovu brojnih primera od 19. veka do danas kako je stalna borba za zabranu i slobodu obeležavala i još uvek obeležava svaki seksualni susret – od „prvog pogleda“ do „cigarete posle“. Ko je smeo koga na koji način da pogleda? Ko je kome smeo prići? Koje vrste seksualnih strasti su se mogle otvoreno živeti, a koje skriveno? Kojih posledica su se partneri plašili ukoliko bi bili uhvaćeni na delu? Jasno je da nikakve moralne pridike, naučna sistematizacija niti policijska kontrola nikada nisu uspeli sve da izregulišu šta se u spavaćim sobama, tajnim prostorijama i tamnim ćoškovima grada dešavalo.

Na izložbi će biti prikazano 550 predmeta, a vrhunac izložbe predstavlja jedno do danas neobjavljeno pismo Sigmunda Frojda.

Izložba je podeljena u tri poglavlja: „Pre seksa“, „Za vreme seksa“ i „Nakon seksa“. Tu su i dokumenta iz policijskih arhiva o istorijskim sredstvima za kontracepciju, pa sve do kaveza iz jednog sado-mazo lokala i radne torbe jedne seksualne radnice.

Izložba se može videti od 15. septembra 2016. do 22. januara 2017. godine i nije dozvoljena za posetioce mlađe od 18 godina.

Foto_1

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.