Beč: izložba o srpskom arhitekti Alekseju Brkiću

0

Nedavno je fasada zgrade „Ringturm“ u Beču, u kojoj se  nalazi centrala koncerna „Vienna Insurance Group“ („VIG“), ukrašena delom „Predviđanje“ („Weitblick“) srpskog umetnika Mihaela Milunovića. Njegovo delo će krasiti fasadu zgrade u toku letnjih meseci, a sama inicijativa je organizovana po deseti put. Tim povodom biće otvorena i izložba koja će biti posvećena delu srpskog arhitekte Alekseja Brkića. Izložba je sastavni deo serije „Arhitektura Ringturma“ („Architektur im Ringturm“) i biće otvorena 12. juna u izložbenom prostoru zgrade.

Aleksej Brkić (1922-1999) se ubraja u najznačajnije arhitekte u posleratnom Beogradu i važi za preteču srpske Moderne u arhitekturi. U okviru izložbe biće predstavljene brojne građevine beogradskog arhitekte, koje čine temelje srpske arhitekture u drugoj polovini 20. veka. Aleksej Brkić je formirao tadašnju arhitektonsku scenu zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem i Mihajlom Mitrovićem, sa kojima je bio u bliskom kontaktu.

U izložbenom prostoru zgrade „Ringturm“ istovremeno će biti prikazana i dela Mihaela Milunovića, kao i radovi Roberta Hamerštila, slikara koji je rođen u Vršcu, a živi i radi u Austriji. Njegovo delo je ukrasilo fasadu zgrade „Ringturma“ 2007. godine.

© Archiv Brkić

© Oliver Cvijović

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend