Antiratna tribina Tihe balkanske većine u Beogradu

0

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu koje prete da ponovo eksplodira balkansko bure baruta, EXIT fondacija će u petak, 17. marta u 20h u Mikser Hausu u Beogradu otvoriti izložbu “20 godina EXIT aktivizma“ antiratnom tribinom koja će kroz live streaming biti preneta putem nekih najuticajnijih medija u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.
Povod za okupljanje je otvaranje beogradskog izdanja izložbe „20 godina EXIT aktivizma“. Nastupom sastava IQV – Tribute to EKV obeležiće se 25godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. godine organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu: EKV, Električni orgazam i Partbrejkersi. Zajednička pesma „Slušaj vamo-mir brate mir“ je ostala kao simbol tog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatailo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Na tribini će govoriti:
Rambo Amadeus, muzičar i antiratniaktivista;
Emir Hadžihafizbegović, glumac i profesor glume na Akademiji dramskih umetnosti u Tuzli;
Dževad Prekazi, fudbalska legenda SFRJ;
Boris Jokić, hrvatski pedagog, sociolog i vođa tzv “Kurikularne reforme“;
Ivan M. Lalić, osnivač i direktor Miksera;
Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Tiha balkanska većina okupila se u aprilu 2016. godine kao neformalna grupa umetnika i istaknutih javnih ličnosti kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ektremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Ovom prilikom biće otvorena i beogradska izložba „20 godina EXIT aktivizma“, čija je premijera bila u februaru 2016 u Novom Sadu, a koja će nakon ova dva grada biti održana i u Zagrebu i Sarajevu.

“Svi mi na ovim prostorima, koji odlično razumemo i govorimo suštinski jedan isti jezik, 90ih godina bili smo zauzeti anti-civilizacijskim tekovinama. Mrzeli smo, optuživali i naposletku uništavali jedni druge, do te mere da se još uvek nismo oporavili u svojim krhkim, podeljenim društvima. A svet je grabio napred, ne čekajući nas. Istok, zapad, sever, jug, svi redom se razvijali i jurišali u 21. vek, dok smo mi jurišali jedni na druge u nečemu što ne priliči ni srednjem veku.“

Ovaj događaj biće otvoren za javnost i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže zajedničkoj borbi za bolje sutra!

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend