Izložbe Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Antiratna tribina Tihe balkanske većine u Beogradu

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu koje prete da ponovo eksplodira balkansko bure baruta, EXIT fondacija će u petak, 17. marta u 20h u Mikser Hausu u Beogradu otvoriti izložbu “20 godina EXIT aktivizma“ antiratnom tribinom koja će kroz live streaming biti preneta putem nekih najuticajnijih medija u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.
Povod za okupljanje je otvaranje beogradskog izdanja izložbe „20 godina EXIT aktivizma“. Nastupom sastava IQV – Tribute to EKV obeležiće se 25godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. godine organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu: EKV, Električni orgazam i Partbrejkersi. Zajednička pesma „Slušaj vamo-mir brate mir“ je ostala kao simbol tog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatailo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Na tribini će govoriti:
Rambo Amadeus, muzičar i antiratniaktivista;
Emir Hadžihafizbegović, glumac i profesor glume na Akademiji dramskih umetnosti u Tuzli;
Dževad Prekazi, fudbalska legenda SFRJ;
Boris Jokić, hrvatski pedagog, sociolog i vođa tzv “Kurikularne reforme“;
Ivan M. Lalić, osnivač i direktor Miksera;
Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Tiha balkanska većina okupila se u aprilu 2016. godine kao neformalna grupa umetnika i istaknutih javnih ličnosti kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ektremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Ovom prilikom biće otvorena i beogradska izložba „20 godina EXIT aktivizma“, čija je premijera bila u februaru 2016 u Novom Sadu, a koja će nakon ova dva grada biti održana i u Zagrebu i Sarajevu.

“Svi mi na ovim prostorima, koji odlično razumemo i govorimo suštinski jedan isti jezik, 90ih godina bili smo zauzeti anti-civilizacijskim tekovinama. Mrzeli smo, optuživali i naposletku uništavali jedni druge, do te mere da se još uvek nismo oporavili u svojim krhkim, podeljenim društvima. A svet je grabio napred, ne čekajući nas. Istok, zapad, sever, jug, svi redom se razvijali i jurišali u 21. vek, dok smo mi jurišali jedni na druge u nečemu što ne priliči ni srednjem veku.“

Ovaj događaj biće otvoren za javnost i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže zajedničkoj borbi za bolje sutra!

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.