Izložbe Kultura Srbija

Izložba keramike “Trag” Sanje Sremac u Kući Đure Jakšića

Samostalna izložba keramike “Trag” Sanje Sremac, akademske slikarke keramičarke, otvora se 16. decembra, u 19h, u galerijskom prostoru Kuće Đure Jakšića. Izložbu će otvoriti Vesna Todorović, istoričarka umetnosti-likovna kritičarka, a posetioci će biti u prilici da vide izložene radove do 26. decembra.

“Ova izložba se dešava na vremenskoj tački koja označava 25 godina umetničkog stvaranja, što Sanja nije želela da direktno istakne. Umesto toga, uputila nas je da ovako značajan biografski podatak očitavamo u aluzivnom pojmu «Trag», u nazivu izložbe. Njegova simbolika nedvosmisleno upućuje na punu svest autorke o proteklim decenijama neprekidnog i veoma plodnog delanja, kojim je temeljno utkivala znakove svog prepoznatljivog likovno-semantičkog promišljanja, kao i zavidnog zanatsko-tehnološkog znanja – znakove koje očitavamo u svim do sada izvedenim predmetima od «blatnjavog zlata» – ovim naočitim terminom apostrofiramo jednu od Sanjinih uobičajenih dosetki, kakve neprekidno utkiva u smisao svojih keramovratolomija. Upućujući neku vrstu retrospektivnog pogleda ka počecima – diplomirala je na posudnoj keramici – odlučila je da u celini predstavi upravo posudni opus, za razliku od doskorašnjih izložbi humorno bravuroznih, keramoskulptoralnih objekata, među kojima su se posude «provlačile», koristeći isti stil bizarnih dodataka. Većinski potpuno nov, uz nekolicinu artefakata iz prethodnih ciklusa, čitav izložbeni izbor je stilski i značenjski celishodan, i prevashodno je ishod Sanjine namere da podseti, osvetljavajući ključne tragove pređenog puta: interes za etno posude, za rustikalnost, za kombinacije materijala, čiji spoj, po njenom običaju, često klizi ka nekoj vrsti uvrnutog humora.” – Vesna Todorović

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.