Kultura Hrvatska Slovenija Srbija

IUI Transition Dance kompanija na Festivalu Velenje

U okviru letnjeg Festivala Velenje, 29. jula, s početkom u 20.30 časova, u Domu kulture Velenje biće izvedena predstava „Mara Sad“ u koreografiji Nikole Pavlovića, pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića, u izvođenju IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetničku igru.

Ovaj komad Petera Vajsa (u daljem tekstu Mara – Sad), kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sad predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Foto: Nemanja Maraš

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetičanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

IUI Transition dance kompanija, osnovana 2017. godinde pruža priliku Master studija u oblasti plesnog performansa. Studenti Instituta za umetničku igru u radu sa domaćim i inostranim koreografima imaju priliku da iskuse život u plesnoj kompaniji i da pored studiranja u oblasti savremene igre i performansa, eksperimentišu i pokažu široj publici svoja dostignuća na domaćim scenama i stranim festivalima, šireći duh plesne umetnosti. Kompanija je internacionalna, i uz predavače iz inostranstva, rad je na engleskom jeziku. Budući student – igrači potpisuju ugovore na dve godine. Trupa se svake godine dopunjuje novim članovima, a najbolji igrači ostaju u dužem angažmanu.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.