Kultura Srbija

Grupna izložba „Stvaralačka Grocka“ i nastup benda „Naked“ u Rančićevoj kući

U subotu, 8. jula, u 20 časova otvara se treća kolektivna izložba radova stvaralaca i umetnika sa teritorije opštine Grocka pod nazivom „Stvaralačka Grocka 2017“ u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka. Nakon otvaranja izložbe, u okviru programa „Muzička bašta“ nastupiće poznati domaći etno-džez sastav Naked.

„Likovni program Centra za kulturu Grocka od 2015. godine obogaćen je grupnom izložbom koja nije bila zastupljena u radu ustanove, a preko je potrebna lokalnoj sredini. Opština Grocka poseduje izuzetne kulturne potencijale, pri čemu su ukupno okruženje i prirodne karakteristikeizvanredna inspiracija umetnicima koji na njenom tlu žive i rade, ili pak kreativno provode slobodno vreme u letnjem periodu. Šezdeset itri izlagača potvrđuju potrebu i interesovanje stvaralaca za predstavljanjem i priznanjem svoga rada. Izložba obuhvata raznovrstan materijal, poput slika, crteža, nakita, skulptura manjeg formata, grafika, fotografija, zanatskih rukotvorina, ručnog rada, dizajna tekstila…“, navela je istoričarka umetnosti Zorica Atić, autorka i kustoskinja izložbe.

Polazeći od jazz-a kao osnove, muzika sastava Naked spaja fank, rok i etno elemente, stvarajući energičnu fuziju zvuka. Nakon tri objavljena albuma i koncerata širom sveta Nejkid se vraća u Grocku. Nejkid je vrhunski kor-band iz Beograda čija muzika počiva na jedinstvenom miksu globalnog urbanog gruva, začinjenom balkanskom tradicijom i džezom.

Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa elementima svinga i fri džeza predstavlja osnovu beskrajnoj potrazi benda za pravim muzičkim identitetom.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.