Kultura Pozorišta Srbija

Gostujuća predstava „Orkanski visovi“ na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 7. aprila, u sklopu svoje prve pozorišne turneje u Srbiji. 

Režiju za ovaj komad, rađenoj po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka, dok su dramatizacija i dramaturgija povjreni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković

Ovaj klasik svetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. Barskog ljetopisa 2017.godine, doživeo je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocenama pozorišne kritike „Orkanski visovi“ su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentom režijom zaslužuje pažnju publike.

Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“, predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umetničko dostignuće, a pozorišna publika u Srbiji imaće priliku da je vidi prvi put. 

Na sceni „Raša Plaović“, u nedjelju 7. aprila, sa početkom u 20.30h, publika će uživati u glumačkom talentu Miloša Pejovića i Ane Vučković, u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge poverene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Branki Stanić, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i Ognjenu Raičeviću.

Prema rečima Ruždjak Podolski, roman „Orkanski visovi“, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama, ne skriva čoveka i njegove svijetle i mračne strane.

„Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije“, kazala je rediteljka. 

Dramatizacija Stele Mišković progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, doslednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

Scenografiju potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.