Gostujuća predstava „Orkanski visovi“ na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

0

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 7. aprila, u sklopu svoje prve pozorišne turneje u Srbiji. 

Režiju za ovaj komad, rađenoj po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka, dok su dramatizacija i dramaturgija povjreni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković

Ovaj klasik svetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. Barskog ljetopisa 2017.godine, doživeo je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocenama pozorišne kritike „Orkanski visovi“ su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentom režijom zaslužuje pažnju publike.

Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“, predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umetničko dostignuće, a pozorišna publika u Srbiji imaće priliku da je vidi prvi put. 

Na sceni „Raša Plaović“, u nedjelju 7. aprila, sa početkom u 20.30h, publika će uživati u glumačkom talentu Miloša Pejovića i Ane Vučković, u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge poverene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Branki Stanić, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i Ognjenu Raičeviću.

Prema rečima Ruždjak Podolski, roman „Orkanski visovi“, od koga je krenuo rad na predstavi, sasvim otvoreno govori o ljudskim manama, ne skriva čoveka i njegove svijetle i mračne strane.

„Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije“, kazala je rediteljka. 

Dramatizacija Stele Mišković progovara o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, doslednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

Scenografiju potpisuje Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je za muziku bila zadužena Slobodanka Bobana Dabović

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend