Kultura Srbija

Gostovanje Opere Sankt Peterburga u Operi i teatru Madlenianum

24. jun 2017. – Opera Rodiona Ščedrina „Ne samo ljubav“
26. jun 2017. – Opera Sergeja Prokofjeva „Veridba u manastiru“

Na Velikoj sceni Madlenianuma tokom juna posetioci će imati priliku da slušaju opere Rodiona Ščedrina „Ne samo ljubav“ (24. juna) i Sergeja Prokofjeva „Veridba u manastiru“ (26. juna) u izvođenju Opere Sankt Peterburga, koja ove godine slavi jubilej – 30 godina od osnivanja.

Ove dve opere u izvođenju Opere Sankt Peterburga će imati praizvedbu na srpskoj sceni, i to baš u Madlenianumu. Reditelj opera Jurij Aleksandrov i scenograf i kostimograf Vjačeslav Okunjev su našoj publici poznati kao autori opera „Travijata“ i „Pajaci“ izvođenih na Velikoj sceni Madlenianuma. Jurij Aleksandrov, koji je ujedno umetnički direktor Opere Sankt Peterburga, poznat je kao autor savremenih i atraktivnih postavki opera, a njegove operske režije su izvedene u Milanskoj Skali, Areni u Veroni, Metropoliten Operi, Marijinskom teatru i mnogim drugim. Ovaj put će naša publika imati priliku da uživa u vrhunskoj muzici savremenih ruskih kompozitora, a Rodion Ščedrin je danas jedan od najvećih svetskih i ruskih kompozitora koji i dalje stvara.

Opera „Ne samo ljubav“ R. Ščedrina je posvećena supruzi kompozitora, velikoj ruskoj balerini Maji Pliseckoj. To je vedra, blistava predstava koja je bliska mjuziklu po svom žanru. Predstava privlači publiku lepotom muzike, „otvorenošću“ glume i brojnim igračkim tačkama. Puna je lake lirike i ironije, a „sočan“ humor je tipičan za ovaj žanr i visoku dramu.

Zaplet komične opere Sergeja Prokofjeva „Veridba u manastiru“ nastao je na osnovu, publici dobro poznate drame, „Pratilja (Duenna)“ Ričarda Šeridana. Ova predstava je napravljena kao vrsta šale, nešto poput studentskog žura gde su gluma i zbilja organski povezani. Priča započinje kao čas glume, zatim postaje vedra praznična pozorišna predstava u kojoj postepeno počinje da dominira realnost.

Karte za ovo gostovanje su u pretprodaji na blagajnama u Madlenianumu, Glavna 32 i Muzeju Zepter, Knez Mihailova 42 i iznose 1.300 i 1.100 dinara.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.