Emisije Srbija

„Mojih 50“, po izboru voditelja emisije Dejana Avramovića

Verovatno ne postoji radijska emisija koja ima duži staž na domaćim komercijalnim radio stanicama od „Mojih 50“ na Naxi radiju. Tokom aprila je u emisiji #500 gostovao legendarni Oliver Mandić, dok je ove nedelje tu Goca Tržan. Koncept je svima poznat. Svakog radnog dana, neka domaća VIP faca ili generalno osoba koja ima određeni kredibilitet u društvu bira po deset svojih omiljenih domaćih pesama, i tako se od ponedeljka do petka dođe do broja pedeset. Do sada su u emisiji gotovale zaista najveće zvezde sa ovih prostora – Vlado Georgiev, Zdravko Čolić, Bajaga, Aki Rahimovski, ali i Olivera Kovačević, Tanja Peternek, Ivan Ivanović ili Ivan Bekjarev. Voditelj emisije je Dejan Avramović koji po prvi put, za Adria Daily, bira – svojih pedeset.

Raša Popov u "Mojih 50"
Raša Popov u „Mojih 50“

50. EKV – PAR GODINA ZA NAS
Ranije nisam obraćao pažnju na EKV, jer sam načuo o njihovom ponašanju, tj. sklonostima ka porocima, pa im, kao neka vrsta puritanca, nisam davao šansu, a onda sam „smekšao“, poslušao ih i zavoleo nekoliko pesama.

49. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – SLOVENSKA
Od Slovenske sam obratio pažnju na Đoleta, ne znajući da će mi postati toliko najomiljeniji umetnik na svetu – bez konkurencije. Mnogo godina kasnije, jednog 5. maja na Trgu slobode u Novom Sadu, pred kraj koncerta… slušao sam je i… plesao…

48. ZANA I ŽELJKO BEBEK – JABUKE I VINO
Na jednoj kaseti snimio sam je na obe strane po koliko god može puta. Zana je došla u Čačak, bez Bebeka, naravno, pozvala je nekoga iz publike da otpeva to s njom… Umirao sam od treme zamišljajući da se penjem na binu i, naravno, nisam se usudio. Sada bih. 

47. MIRZINO JATO – APSOLUTNO TVOJ
Mnogim mojim gostima u emisiji „Mojih 50“ otme se osmeh kad je vide na spisku i ubace je. Otima se i meni.

46. BORIS REŽAK – VOLI ME
Jedna od desetak pesama koje su mi se svidele na prvo slušanje. Ikad. Ti si moja – zbog „visokih peta“ i jedne moje lepe ljubavne priče… Ta Ona voli visoke štikle što meni nikad nije prijalo iz 170 cm razloga. Borisa gotivim, a nadam se da će uskoro da otpeva jedan moj tekst.

45. MERLIN – NEK PADAJU ĆUSKIJE
Pripreme sa podmlatkom FK „Borac“ Čačak, drugar Rale Pešak je poneo kasetofon i besomučno vrteo tu kasetu. Tad sam prvi put čuo za Merlina, a mnoge njegove kasnije pesme još više zavoleo.

44. HARI MATA HARI – JA TE VOLIM NAJVIŠE NA SVIJETU
Kao izbeglice iz BIH u Čačak su došle Sandra, Filiz, Saša… Uputili su me na neke muzičare, koje sam zavoleo, a njih troje i njihove porodice volim još više i danas. I uvek ću.

43. DORIS DRAGOVIĆ – ŽELJO MOJA
Navijao sam za nju na toj Evroviziji, ali i posle toga. Dočekao sam je i u „Mojih 50“ i shvatio da je sve ono što sam mislio da jeste – izuzetna u svakom smislu, od profesionalnosti, preko vaspitanosti i dragosti, do onog damskog koje sam video videvši je prvi put na TV-u.

42. BIJELO DUGME – LAŽEŠ
Jednoj Dušici sam za rođendan poklonio ploču „Bijelo dugme“ na kojoj je ova pesma i pevušio sam joj „Lažeš, zlato, lažeš Dušice…“. Odselila se u Čikago. Par decenija kasnije našao sam je na Fejsbuku. Naravno da sam joj priznao da mi je bila pva ljubav. Mislio sam da je znala to, ali… nije moje da mislim.

41. KERBER – BOLJE DA SAM DRUGE LJUBIO
Igrao sam za Omladinsku reprezentaciju Srbije. Fudbalsku. U autobusu do stadiona pevali smo (veoma bučno, sa dečačkom energijom) „… ko besan pas lajem noćima, ko Jokšić Nikola“. Od tih momaka jedino sam kasnije viđao Alena Mićovića, koji je moj Čačanin i Željka Cicovića, tada rezervnog golmana, koji je kasnije napravio lepu karijeru u FK Rad, pa u Španiji, čini mi se… Prvi golman te naše reprezentacije bio je stariji brat aktuelnog golmana reprezentacije Srbije Vladimira Stojkovića, Vladan.

40. OLIVER DRAGOJEVIĆ – ŠTO TO BIJEŠE LJUBAV
Na radiju sam počeo da radim 1996. godine. Najpre na radiju „M“, a od 10. 10. ’96. na radiju 96. Inače, slavili smo rođendan tog radija 27. novembra, a istog datuma 2007. počeo sam na Naxi radiju. Događa se, je l’ da?! Elem, na 96-ici je bila ploča sa pesmom „Što to biješe ljubav“, često sam je stavljao na gramofon, uživao stvarajući slike dok slušam te stihove i… uvek se setim tih prostorija i te atmosfere na tom radiju, kad god čujem ovu svevremensku.

39. ZDRAVKO ČOLIĆ – PRODUŽI DALJE
Na toj istoj 96-ici imao sam kviz koji sam nazvao KVŠŠN (Kad već štipate – štipajte najbolje), po sloganu za štipaljke koje je proizvodio moj drugar i komšija Zoki Bojović, a moj kolega, danas kum, Saša Mijailović, koga smo nazvali Padrino za potrebe predstavljanja u emisijama imao je pozdrav pesmu pred emisiju, a i ja sam imao svoju. Produži dalje… Idemo dalje…

38. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – DEVOJKA SA ČARDAŠ NOGAMA
Ritam je neodoljiv. Stihovi savršeni, lepršavi, poletni. Svaka devojka misli da je Đole baš na nju mislio kad je pisao ovo… A i moja drugarica Sanja, koju zovem Grejsi, lebdela je uz nju na svojoj svadbi.

37. CRVENA JABUKA – TUGO, NESREĆO
„Ona dolazi, jednostavno osetim, ko da mi šapne snijeg sa grana…“ – pokojni autor i pevač „Jabuke“ Dražen Ričl Zijo napisao je tu savršenu baladu, objavljenu 1987, dakle, posle njegove smrti, ali mislim da u toj pesmi čujem njegov, a ne Žerin glas. Uvek zaboravim da pitam Žeru ko ju je otpevao, ali skoro da je svejedno – savršena je.

36. ALEKSANDRA RADOVIĆ – KAO SO U MORU
Sada je red na prvo četvoro mojih gostiju u „Mojih 50“. Aleksandra je bila druga – septembra 2009. godine. Uživao sam u njenom društvu, a naročito kad mi se smejala što sam pitao kako da joj akcentujem ime – karikirala je moj izgovor uz glasan smeh. Ekskluzivna informacija u toj emisiji bila je da je Arsen Dedić napisao jedan tekst za nju i da je bio oduševljen njenim pevanjem. To je pesma „Ni zadnji, ni prvi“, a Aleksandrin hit prvenac je odabran za ovu listu.

35. PETAR GRAŠO – VOLIM I POSTOJIM
Četvrti gost bio mi je Grašica – divan momak i odličan muzičar, ali lenjivac, naravno. Gotivim ga zbog toga, jer ne juri karijeru po svaku cenu, nego uživa u životu. Tu smo isti, a voleo bih da imamo još neke zajedničke osobine – visinu, izgled, muzikalnost, šarm… Šalim se, naravno… da je reč o samo te četiri. (smeh) Šalim se opet. Ili ne šalim?!

34. SEVERINA – JA SAMO PJEVAM
Treća gošća bila mi je Seve. Skoro svi skoro sve znaju o njoj, ali nemaju pojma kakav je doživljaj kada sediš kraj nje. Zvoni joj telefon, zove je tadašnji dečko, ona nema gde da se sakrije od gužve koja je u prostoriji, pa nađe malo prostora iza tvojih (čitaj: mojih) leđa i izgovori: „Halo“. – To je najlepša reč, najneverovatnije boje, ma spektra boja, koju sam ikad čuo. Nije ona slučajno to što jeste.

33. MARASKINO – ZLATO
Vladimir Kovačević, vođa grupe Maraskino – s njim sam izgubio nevinost (smeh). Moj prvi gost u „Mojih 50“. Tada je bila aktuelna njihova pesma „Zlato“, ali su, izgleda, odustali od ozbiljnijeg bavljenja muzikom. Šteta.

32. OLIVER MANDIĆ – POMAGAJTE, DRUGOVI
Još malo u vezi sa gostima emisije. Jubilarno 500. izdanje, gost je neponovljivi i neverovatni i da ne nabrajam dalje, a mogao bih – Oliver Mandić. Otvoren, iskren, bez dlake na jeziku, a potpuno drag. Na kraju emisije smislio je jednu strofu za mene – nije baš vrhunska umetnost, ali da čujem: Kome je Oliška posvetio stih – neka se javi, pa da mu platim večeru.

31. TONI CETINSKI – KAD ŽENA ZAVOLI
Novembra 2013. bio sam u Areni na Tonijevom koncertu. U divnom društvu. Nije to jedina njegova pesma koju volim, ima ih mnogo, ali ti stihovi: „Kad zaspe umorna na tvojim rukama neka dobro zna da tu je sigurna, al’ ne zaboravi šapnut’ joj u snu da je voliš…“ I da ne citiram dalje, a sve iz te pesme je za citat, čitat’, slušat’ i primenjivat’.

30. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – BOŽE, BOŽE
„Nisi ti na nebu sam, bogova je povazdan, s nekim ću se već nagoditi.“ – preteraću, ali neka ću: Đole ima pravo da s Bogom priča ovako – kolege su.

29. SLAĐANA MILOŠEVIĆ I DADO TOPIĆ – PRINCEZA
Savršenstvo uklapanja glasova i emocija i uz savršenu melodiju i isto takve stihove – jesam li već rekao – savršeno?!

28. RIVA – ROCK ME
Te majske večeri tj. noći probudio sam sestru Lelu i rekao joj radostan: „Pozdravila te Emilija Kokić!“ – To je bio moj način da podelim sreću što smo pobedili na Evroviziji. I danas sam ponosan na Emiliju, tj. grupu Riva.

27. SREBRNA KRILA – KULMINACIJA
Voleo sam Kalembera zato što je imao takav glas, još uvek mi je to super. Navijao sam za njega protiv Vajtine Lejle, ali izgubili smo.

26. VAJTA – LEJLA
Navijao sam protiv njega na Jugoviziji, ali za njega na Evroviziji. Bio je odličan, plasman ne baš visok, ali ostala je za sva vremena. Tako to bude sa Pravim Pesmama.

25. OLIVER DRAGOJEVIĆ – BEZ TEBE
Drugarica Maja, koja nije veliki fan domaće muzike, rekla mi je da joj je ova omiljena Oliverova, pa sam obratio dodatnu pažnju i zavoleo je, a Maju volim i zbog jednog 15. novembra – zna to ona odlično…

24. PARNI VALJAK – DOĐI
I „Hvala ti“ i „Stranica dnevnika“ i još mnoge, ali „Dođi“ je… spektakl od pesme. Prva i jedina kompletna autorska pesma koju je napisao Marijan Brkić Brk, gitarista Parnog valjka, a to je uradio kako bi se pomirio sa devojkom… koja mu je danas supruga.

23. KIKI LESENDRIĆ I PILOTI – KAKO SI LEPA
Ne mora da se zna drugi stih te pesme – dovoljno je da čuješ melodiju, koja odmah osvaja i naslovni stih – koji treba da imaš kome da posvetiš… I ne mora to da bude jedna devojka, žena. Mnogima to možeš posvetiti, čak i bez nekih „pretenzija“. Prosto, mnogo je ženske lepote oko nas. Divne ste, dame!

22. BIJELO DUGME – DOŠAO SAM DA TI KAŽEM DA ODLAZIM
Dugmići, najveći bend sa ovih prostora, najviše zahvaljujući Bregoviću, koga mnogi mrze, ali mu se dive, ali i Bebeku, savršenom pevaču Breginih pesama. To je bio spoj! Osim što je odličan pevač, Željko je i divan čovek. Uskoro ću ga konačno ugostiti u emisiji, a uvek ću se sećati proslave 20. rođendana Naxi radija, na koju je došao sa suprugom Ružicom, pa su me pozvali da napravimo „selfi“ – divni su.

21. DINO MERLIN – DA ŠUTIŠ
Oduvek sam tako razmišljao, ali se nisam setio da napišem pesmu na tu temu: „Ali je najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš ovako da šutiš“. Još uvek tako mislim i to želim. Bravo, Dervišhalidoviću!

20. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – SLABO DIVANIM MADŽARSKI
„Ma, di ćeš naći boljeg momka za te novce?“ Taj sam! (smeh) Od violine s početka pesme, preko ritma i, naravno, savršenog teksta, posebno refrena – genijalno, spektakularno. Kolega Ferenc me ovih dana uči kako se kaže đurđevak – naučiću za godinu, dve.

19. ŽELJKO JOKSIMOVIĆ – LUDAK KAO JA
I taj sam, ali… Duga je to priča… Ili nije, samo neću da je pričam…

18. SMAK – CRNA DAMA
Moj sugrađanin, Čačanin, Radomir Mihailović Točak, genije na gitari… Boris Aranđelović, spektakularan glas – nedavno otišavši sa planete možda se samo vratio kući – među zvezde… Slava mu. Slavni, neverovatni, neponovljivi Smak.

https://www.youtube.com/watch?v=b8kNptT_bzs

17. KALIOPI – ROĐENI
Dugo nisam znao da li je grupa ili pevačica, da li je Kaliope ili Kaliopi, a jednog novembaskog dana na Naxi radiju upoznao sam je i bio oduvan tom energijom, tom duhovnom gromadom. Predivna je kao osoba, a kao pevačica u Centru „Sava“ ponovila je „oduvavanje“! Spektakl od žene i pevačice.

16. OLIVER DRAGOJEVIĆ – NEDOSTAJEŠ MI TI
To je druga pesma Olivera Dragojevića koju sam zavoleo, a uz koju sam jedne beogradske noći, malo pošto sam se doselio iz Čačka, negde 2004. godine, đuskao i urao te stihove u lepo lice moje prve devojke Ane. Udala se pre neki dan, 4. oktobra i od srca sam joj poželeo sve najdivnije, jer i oni su upravo takvi.

15. ZDRAVKO ČOLIĆ – TI SI MI U KRVI
Oduvek volim ovu pesmu, ali od trenutka kada mi ju je drugarica Mira odsvirala na klaviru – zapečatila ju je na listu meni omiljenih zauvek. Upoznao sam i autora, legendarnog Batu Kovača, saznao mnoge detalje o mnogim pesmama i još jednom zaključio: Srećna je muzika i mi s njom – jer imamo takvog umetnika.

14. RIBLJA ČORBA – NEĆU DA ISPADNEM ŽIVOTINJA
Moj pokojni teča-Đoko bio je veliki kolekcionar ploča. Neda Ukraden, Safet Isović, Šaban Šaulić… Prvi put sam čuo za njih tu, u toj Atenici, u kojoj i dalje žive moji rođaci Dukići, a među tim pločama našla se i „Mrtva priroda“. Slušao sam „Neću da ispadnem životinja“, primio se na pesmu, a pojma nisam imao zašto – ni danas ne znam, ali znam da je obožavam. Kasnije sam se zaljubio i u „Ja sam se ložio na tebe“, zbog usne harmonike na početku. Mislim da je taj instrument, ali i da nije – odlično zvuči. A i način Borinog pevanja i sama priča – savršeno!

13. INDEXI – BACILA JE SVE NIZ RIJEKU
Gospodin Dragan Martinović, koji radi u Moskvi kao inženjer, javio nam se mejlom, rekao da je verni slušalac emisije i predložio da uradi statistiku za tih prvih 500 emisija. Na moje oduševljenje uradio je, i to izuzetno pedantno, profesionalno. Mnogo kategorija je i osmislio sam, ali jedna je bila osnovna, tj. prva: Najčešće birana pesma u „Mojih 50“. Da, „Bacila je sve niz rijeku“, Indexi… Inače, u prvom i poslednjem razgovoru sa Kemalom Montenom, ispitivao sam ga za mnoge njegove pesme – kako su nastale, a priča o ovoj, za koju je on napisao tekst nije za širu javnost… još uvek…

12. NOVI FOSILI – OKRENI SE, IDI
Nove fosile sam voleo i sa Đurđicom kao pevačicom. Zavoleo sam Sanju Doležal od prvog pojavljivanja na televiziji. Od njenog gostovanja u „Mojih 50“ i moje molbe da mi otpeva početak pesme „Okreni se, idi“, što je ona uslišila – obožavam je. Divota od žene, a kao pevačica izuzetna.

11. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – PRVA LJUBAV
Nekada se znalo: Broj 11 na leđima – levo krilo, a… „Jedino mi važno bilo da postanem levo krilo, il’ centarfor…“ – u mom slučaju „polutka“. Nisam mnogo uspeo u fudbalu, ali sam uživao beskrajno u svakom postignutom golu, a bilo ih je više stotina u zvaničnim utakmicama. Danas igram po „balonima“ – i to je više nego OK.

10. BIJELO DUGME – KAD ZABORAVIŠ JULI
Godina 2008. Mart 31. Prvo izdanje emisije „Dodir noći“. Kojom pesmom početi? Pa… Đole? Ne, neću njega – sigurno ću preterivati ubuduće sa njegovim pesmama, pa ne moram baš da počnem nekom njegovom. Dakle, Dugmići, „Kad zaboraviš juli“ – kupljeno! Večeras, 21. oktobra 2015. godine, „Dodir noći“ ima svoje 2706. izdanje.

9. GALIJA – DODIRNI ME
Još malo „Dodira noći“ – Pitao sam Nešu Galiju da mi njegova „Dodirni me“ bude himna te emisije – jasno je i zbog čega. Odobrio je, naravno, dobri Neša. Hvala mu. Hvala i mojim „Dodirčićima“ koji su (čitaj: koje su) skoro svake večeri na FB stranici „Dodir noći Naxi radio“. Hvala i Ivani Bursać, tada Popović, koja je otvorila tu stranicu kad ja nisam baš bio vičan Fejsbukaš, a ona postala ljubiteljka emisije i eto, već 6 godina se družimo na toj stranici svi mi „Dodirčići“.

8. OSVAJAČI – MARIJA
Početkom dvehiljaditih bio sam zaljubljen u Mariju, napisao sam joj mnoge pesme, neke snimio i svojim glasom i poklonio joj. Uhvatio sam je jednom kako ih sluša sa kompa. Ne, nikad se nismo ni poljubili, a jesam joj čestitao i udaju i rađanje obe kćerke. I rođendane joj čestitam, a i ona meni, a njene mamu, sestru i brata baš volim. I uživam u druženju s njima.

7. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – PROVINCIJALKA
„Reči jesu moje igračke…“ – palim se da je to moj stih i da, umem sa rečima, ali ni blizu kako bih želeo da umem. Đole je postavio previsoke standarde, ali trudiću se i dalje… I voleću i Provincijalku i provincijalku.

6. MAKADAM – BALERINA
Opet i uvek – Provincijalka…. Koja je u kuhinji plesala praveći palačinke… A imala je i sliku balerine na zidu. I palačinke i sve drugo u vezi s tim – milina.

5. SANDI CENOV – SVE ŠTO IMAM
Jedna Marina je volela tu pesmu… I posvetila je meni… I ja sam voleo nju… Pesmu još uvek volim, a i Sandi je dobar dečko i odličan gost u „Mojih 50“ – pokazivao mi je i tetovažu i ispričao zašto je baš to naručio da mu napišu: „Ostaje mi to što se volimo“.

4. BAJAGA – PLAVI SAFIR
Jedna Devojka je poželela da čuje tu pesmu, kasetofon se pokvario, uključila je radio, našla „Akademac“, pozvala, javio sam se ispunio joj muzičku želju… Tri – četiri meseca kasnije počele su naše tri i po godine u kojima smo jedno drugom ispunili mnoge želje… Nekoliko godina kasnije pevušio sam „Plavi safir“ u drugom tonalitetu. I ugostio sam Bajagu u „Mojih 50“ i… Pa, ne mogu baš sve da otkrijem, neke priče ostaju samo za uži krug ljudi – izvinite vi iz šireg. (smeh)

3. KIKI LESENDRIĆ I PILOTI – JOŠ JEDNA PIJANA NOĆ
Promocija spota za ovu pesmu održana je 14. septembra 2012. godine. Nezaboravno veče… usledilo je posle promocije… (smeh) Ponoviću, ali ne i objasniti: Milina.

2. CRVENA JABUKA – JEDANAESTA BOŽJA ZAPOVJED
Sećate se one Marije koju sam pominjao? E, ona je kriva što je nastala ova pesma, Saša Dragić je kriv što me nije potpisao kao tekstopisca, ali sam mu oprostio, jer kada Žera peva, a Tarik Filipović recituje vaše stihove – to je dovoljna satisfakcija. Da, to je moj tekst – prvenac koji je neko snimio, a mnogi drugi moji stihovi čekaju svoje note i pevače.

1. ĐORĐE BALAŠEVIĆ – NEDOSTAJE MI NAŠA LJUBAV
Tri različite strofe i tri različita refrena – šest malih remek dela. Najlepši stihovi ikada otpevani. I ne mislim samo na domaću muziku. Upoznao sam Đoleta, uradio nekoliko intervjua s njim, bio ugošćen u Jovana Cvijića 33 u Novom Sadu. Jovana me je pozvala, upoznao sam i Olju, Bebu i Aleksu… I time ostvario jedan krupan san…

https://www.youtube.com/watch?v=gT7wK_LiOz0

Priču sa Dejanom najbolje je završiti onako kako je on završio – „Sanjajte na krupno, ne potcenjujte svoje želje i ambicije, jer nikad se ne zna… Ni Đole nije znao šta će i ko će postati, ali je znao da sanjari… I zna još uvek… I postao je ĐOLE BALAŠEVIĆ, iako mu je „jedino važno bilo da postane levo krilo“…  I hej, hvala, Filipe Ugrenoviću, kolego i druže, a hvala i Tebi, čitaoče, naročito Tebi, čitateljko, što si izdržao/la do kraja ove „priče“. Bilo mi je zadovoljstvo ispričati je…“

Emisiju „Mojih 50“ možete slušati svakog radnog dana od 18h na Naxi radiju, kao i na najvećoj domaćoj radisjkoj mreži – Naxi nacional. Repriza emisije je nedeljom od 15h.
Naredne nedelje u „Mojih 50“ gostuje Mirka Vasiljević.

Sve fotografije: NAXI media, autor: Željka Dimić

 

 

About the author

Avatar

Filip Ugrenović

Pola Dilan Dog, pola Gručo. Kada pišem, mislim da sam Marti Misterija.
Kada ne pišem, govorim glasno. Stav, osmeh i smeh.

2 Comments

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.