Kultura Srbija

„Dovlatov“ u užem izboru Evropske filmske akademije za najbolji igrani film

Evropska filmska akademija (EFA) je objavila da je film “Dovlatov”, reditelja Alekseja Germana mlađeg u produkciji kuće Art & Popcorn i Miroslava Mogorovića, u užem izboru za nominacije u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma za 31. po redu nagrade Akademije.

Ovo je šesta po redu nominacija za filmove u čijem snimanju je učestvovala producentska kuća Art & Popcorn i Miroslav Mogorović.

“Dovlatov”, sa našim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, publika će moći da vidi u subotu od 20 časova na okviru Zemunskog otvorenog festivala (Veliki trg, Zemun, ulaz na projekciju je besplatan!), a od sledeće nedelje biće na repertoaru Bioskopa “Fontana”.

Ove godine je u užem izboru Evropske filmske akademije 49 filmova, a nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra.

“Dovlatov” je premijerno prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300 hiljada gledalaca!

Radnja filma je smeštena u Lenjingrad (Sankt Peterburgu), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (njegov lik tumači Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.

Dovlatov Alekseja Germana, mlađeg nastao je kao rusko-poljsko-srpska koprodukcija. Film je koproducirala beogradska kuća Art & Popcorn i Miroslav Mogorović, a podržao ga je između ostalih i Filmski centar Srbije.

U narednom periodu 3.500 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama, a konačne nominacije će zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma takođe u Sevilji.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.