Dodeljena prva Nagrada „Ružica Sokić“

0

Na godišnjici od smrti (14. decembar) glumice Ružice Sokić u Gornjem foajeu „Atelje-a 212″, održana je svečanost dodele prve Nagrade „Ružica Sokić“. Ovu nagradu dodeljuje Fondacija „Ružica Sokić“, a u čast (i kao omaž radu) jedne od najboljih srpskih glumica.

Nada Šargin(Fotografija: Nada Šargin)

Prvu Nagradu „Ružica Sokić“ dobila je glumica Narodnog pozorišta u Beogradu – Nada Šargin, za ulogu Zore Šišarke u drami „Bela kafa“ Aleksandra Popovića (objavljena 1990), a koju je maestralno igrala i Ružica Sokić.

Šarginova je izabrana većinom glasova od strane desetorice uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma, kojima su se članovi ove Fondacije obratili sa molbom da predlože umetnike ili studente pozorišnih, filmskih i drugih srodnih umetnosti, za nagradu (za ulogu ostvarenu u sezoni 2014/ 2015). Priznanje su joj uručili predsednica Upravnog odbora Fondacije „Ružica Sokić“ – glumica i rediteljka Vesna Stanković i Ružičin suprug, Miroslav Lekić.

Vesna Stanković i Miroslav Lekić(Fotografija: Vesna Stanković i Miroslav Lekić)

„Ulogu Zore Šišarke je maštovitim razigravanjem vrlo jezgrovito donela Nada Šargin. Uspela je da nametne lik koji je na okosnici uobičajenog tumačenja istorijskog vremena, ali i stila same predstave „Bela kafa“. Ne menjajući stil i žanr igre, sve smešne i tragične detalje prikazala je u raskošnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma koji je krasio igru Ružice Sokić“, rekao je (obrazlažući odluku o laureatu) reditelj Nebojša Bradić.

Predstava "Marija Stjuart" (Ivan Bosiljčić i Nada Šargin, 2015)(Fotografija: Predstava „Marija Stjuart“Ivan Bosiljčić i Nada Šargin, 2015)

Ovaj poznati komad klasika srpske dramaturgije Aleksandra Popovića, premijerno je izveden 4. maja 2015. godine, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu (u režiji Milana Neškovića). Osim Šarginove, u predstavi „Bela kafa“ igraju i: Branko Vidaković, Nenad Stojmenović, Olga Odanović, Pavle Jerinić i Vanja Ejdus.

Na inicijativu Ružičinog supruga, u avgustu 2014. godine otvorena je i FondacijaRužice Sokić“ (radi promovisanja zaštita i unapređenja humanitarnih aktivnosti i umetnosti). Muzej Jugoslovenske kinoteke priredio je početkom 2014. godine omaž Sokićevoj.

Fondacija "Ružica Sokić"(Fotografija: Fondacija „Ružice Sokić“, Seecult)

Ružica Sokić je bila srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Rođena je 1934. godine u Beogradu, a umrla 2013. U svojoj višedecenijskoj karijeri odigrala je 450 uloga. Dobitnica je mnogih nagrada, a neke od njih su: nekoliko Oktobarskih nagrada grada Beograda, dve „Sterijine nagrade“ (1966. i 1976), dve „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1971. i 1976), Statueta „Zlatni ćuran“ na Danima komedije u Jagodini (1974), „Zlatna kolajna“ na Festivalu monodrame u Zemunu (1981), Sedmojulska nagrada za životno delo (1989), Statueta „Joakim Vujić“ (1998), Nagrada za životno delo glumcu komičaru na „Nušičevim danima“ u Smederevu (2002), „Pavle Vuisić“ nagrada za životno delo na Filmskim susretima u Nišu (2003), Nagrada „Velika Žanka“ (2007, dodeljuje se glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni život Srbije svojom stvaralačkom vrednošću i bogatstvom glumačkog izraza), „Dobričin prsten“ nagrada za životno delo Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) (2011)… Pored glume, Ružica se bavila i pisanjem. Objavila je knjigu ispovesti (koju je posvetila mnogim njenim dragim prijateljima) „Stras za letenjem“ (2011).

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend