Dani evropske baštine- Bač 2015.

0

Dani evropske baštine je zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije i u Evropi on traju već 23 godine, a u Baču se ova manifestacija održava od 2002.godine. Razlog za uspešnost ovog programa je prepoznavanje značaja kulturnog nasleđa, koje predstavlja korene iz kojih crpimo osećaj identiteta i pripadnosti, kako u jednoj užoj zajednici, tako i široj, evropskoj zajednici, a kroz bogatstvo raznolikosti nastalo viševekovnim kontaktima, uticajima i razmenama između naroda i kultura.

Slika4
Ovogodišnja tema kojom će biti obeleženi Dani evropske baštine u Srbiji je „Stari i tradicionalni zanati – očuvanje i održanje“.

Program ovogodišnje manifestacije u Baču je osmišljen da odgovori zadatoj temi pa tako osim bogatog kulturno-umetničkog programa imamo i niz okruglih stolova, izložbi i dečjih performansa koji će na sebi svojstven način pokrenuti neka od pitanja očuvanja i negovanja starih zanata i pre svega prepoznavanje i vrednovanje njihovog značaja u lokalnim sredinama i među samim nosiocima.

Slika1

Stari zanati, kao odraz tradicionalnih znanja, imaju izuzetno važno mesto u oslikavanju nematerijalnog i materijalnog bogatstva kulture jednog naroda. Isto tako, oni su u prošlosti, kroz razmenu i promet zanatskih proizvoda doprinosili kulturnim i civilizacijskim prožimanjima i povezivanjima među narodima.

Kao i u najvećem broju evropskih zemalja, tako su i kod nas stari zanati, usled razvoja nauke i tehnologije i masovne industrijske proizvodnje, pred potpunim gašenjem, a neki su već potpuno ugašeni. Kako bi se očuvali zanati koji su do danas opstali, a kao krajnji cilj i održali, potrebne su organizovane akcije na svim nivoima. Isto tako potrebno je sagledavanje zanata sa više aspekata: aspekta kulturnog nasleđa, kako nematerijalnog, tako i materijalnog, umetničkog, ali i ekonomskog.

оригинал плакат

Dani evropske baštine će se ove godine u opštini Bač održati 26. i 27. Septembra u Baču sa početkom u 11:00 časova, a 25.septembra će se u Selenči održati tradicionalni Forum o organskoj proizvodnji koji će od sledeće godine biti deo programa Dana evropske baštine.

Ove godine kao deo programa održaće se etno sabor, viteške igre, rok koncert Kiki Lesandrić i Piloti i mnogo drugih aktivnosti. Zastupljeni će biti i okrugli stolovi i radionice a očekuje se dolazak gostiju iz drugih opština, pokrajinskih sekretara, predstavnika ministarstava, ambasadora i drugih.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend