Kultura Srbija

Četiri pesme za Tađa na 20. Festivalu koreografskih minijatura

Pozivamo Vas na revijalno veče pod nazivom „Velikani minijatura“ u organizaciji XX FESTIVALA KOREOGRAFSKIH MINIJATURA, koje će se održati 5. juna na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu s početkom u 20.30 časova, kada će se premijerno izvesti:

[pullquote]ČETIRI PESME ZA TAĐA

koreografija: Aleksandar Ilić

tekst: Teodora Sujić

asistent: Katarina Stojković

scenografija; Dunja Kostić

muzika: Vasilije Đoković.[/pullquote]

„Četiri pesme za Tađa“ je asocijacija na jednu od najboljih novela XX veka, „Smrt u Veneciji“ Tomasa Mana.

U njoj se nikako ne radi o pukom preslikavanju sadržaja, već je pokušaj da se pronikne u njenu poruku ČEZNJA ZA ČEZNJOM…je tajna sila koja pokreće emocije, maštu, nadanja, strepnje, retko osvojene Sreće i upornog traganja za njom.

Gustav von Aschenbach rekognoscirajući viziju svog života prati devet krugova Danteovog Pakla, svakim korakom ostavljajući iza sebe po deo sebe sve dok se razuđeni krugovi sećanja ne sažmu u žižu poslednjeg – kruga očišćenja i ponovnog rađanja.

Očišćen i nevin uspinje se spiralom ovih krugova, od dna do novih iluzija. Četiri Tađa su njegova reinkarnacija i potvrda da uprkos svemu, uvek nove ilizije…

Polažući svoje poslednje dane na žrtvenik života služi bolan obred večite, neutažene čeznje za mladošću i lepotom.

Koliko je to pokoravanje Usudu toliko je i prkos neminovnosti koja uvek stiže prerano,iluzija kojom su blagosloveni njegovi poslednji trenuci nalik pesku koji curi iz klepsidre, izvorskoj vodi koja beži iz sklopljenih dlanova i gasne u raširenim zenicama u zaludnom traganju za nežnošću.

Prinoseci sebe kao žrtvu u čast večnih čežnji, slavi život sa svim njegovim neobjašnjivim zagonetkama postojanja i surovom istinom, život je jedan jedini…

Ova koreografija je kratka, tajanstvena, čudesna fuga smrti i mladosti, a izvode je PROF. TEODORA SUJIĆ, VLADIMIR ČUBRILO, BRANKO MITROVIĆ, BORIS VIDAKOVIĆ studenti prve i druge godine Instituta za umetničku igru  i JAKŠA FILIPOVAC učenik Srednje baletske škole „Lujo Davičo“.

Ulaz je slobodan.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.