Kultura Pozorišta Srbija

Beračice Save Šumanovića, njegovo poslednje delo inspiracija za predstavu

Projekat Beračice je osmišljen kao uzajamni projekat Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i sponzorstvo vinarije. Rukovodioci projekta su prof. mr Aleksandar Ilić i prof. Snežana Arnautović Stjepanović, u konsultaciji sa Vesnom Burojević, istoričarkom umetnosti i direktorkom galerije Sava Šumanović. Predstava-performans će premijerno biti izvedena 3. oktobra ove godine s početkom u 18 časova u nekoliko različitih prostora Instituta za umetničku igru, a sutradan će se izvesti ispred originalnog dela Triptih u prostoru Galerije slika u Šidu.

3
Projekat je osmišljen kao spoj tradicionalnog i savremenog, novog i drugačijeg komuniciranja sa delom Save Šumanovića, izvođački deo je referenca na kapitalno, poslednje delo Save Šumanovića Beračice, za koje se dugo nije znalo da je deo Triptiha. Cilj projekta je da se čuveni vizionarski triptih Beračice grožđa posmatra kao polazište za istraživanje u savremenim izvođačkim umetnostima. Reprodukcija dela Triptih će biti postavljena u svečanoj sali Instituta za umetničku igru i nakon premijer predstave ispred nje će kustos galerije Sava Šumanović Vesna Burojević dati tumačenje dela.

Koreogrfi koji rade na projektu su: Ivana Ljujić (pedagog savremene igre, koreograf i student druge godine Instituta za umetniču igru), Đurđija Jelenković (student prve godine IUI), Jelena Sabljić (student prve godine IUI), Jelena Stoisavljvić i Tiha Celinšek (studenti druge godine IUI), Maciej Kuzminski (Maciej Kuzminsky – pedagog savremene igre i koreograf), Saša Etimova (solista Baleta makedonskog teatra i koreograf, student druge godine IUI) i Aleksandar Ilić (koreograf i profesor audio vizuelnih umetnosti IUI i prvi master koreografije u našoj zemlji).

Projekat je baziran na istraživanju u savremenim izvođačkim umetnostima koja će se realizovati na Institutu za umetničku igru u okviru predmeta Sinergije i transformacije, koji vodi prof. Aleksandar Ilić. Profesori će u radu sa studentima pokušati da integrišu skrivena značenja triptiha Beračice u savremen izraz izvođačkih umetnosti. Rad na ovom delu podrazumeva kompleksnu analizu, istraživanje, prepoznavanje i praćenje svih vizuelnih elemenata ove kompleksne celine koja predstavlja kraj jednog umetničkog opusa, naglo prekinutog i zaustavljenog, koji je samim tim postaje pogodano područje za interakciju u savremenoj umetnosti i nastavlja svoje trajanje u drugom mediju, u izvođačkim umetnostima. Profesori će u toku rada sa studentima odabrati sudente koreografije koji će u okviru svog umetničkog istraživanja osmisliti i izvesti koreografije inspirisane ovim delom.

Spojene
Prilikom svog istraživanja koreografi će sa doc. dr Snežanom Arnautović raditi na kreiranju vizuelnog identiteta svake pojedinačne koreografije koji podrazumeva osmišljavanje i realizaciju scenografije, dizajn kostima, svetla i savremenih vizuelnih medija koji će biti uključeni u njihov rad (video projekcije, fotografija, instalacije u prostoru…). Za izvođenje ovih koreografija muzika će biti namenski komponovana.

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se u potrebi da se savremena misao i ideja jednog od naših najvećih umetnika nastavi u duhu vremena, upotrebom savremenog koncepta i medija. Samim tim, u savremenim interpretacijama dolazi do novih čitanja vizionarskog i modernog stvaralaštva Save Šumanovića i njegov prekinuti umetnički rad nastavlja svoje postojanje u jednom drugačijem interdisciplinarnom obliku.

Triptih Beračice

Stvaralaštvo Save Šumanovića predstavlja najviše domete naše umetnosti 20. veka. Tokom kratkog stvaralačkog života koji je trajao samo 25 godina, ostavio je opus od više od 800 dela. Kada su rano ujutro 28. avgusta 1942. godine ustaški agenti došli po njega i odveli ga na put bez povratka, u ateljeu, na štafelaju ostala je da se suši slika, treći deo triptiha – Beračica.

„Istraživači su nalazili da su ove slike nastale poslednje i isticali njihovu dokumentarnu vrednost. Slučajno je pre pet godina, kad se sređivala stalna postavka, otkriveno da se one precizno nastavljaju jedna na drugu. Od tada ih izlažemo zajedno, simbolično na samom izlazu, kao triptih. One već na prvi pogled privlače pažnju svojim formatom, velikim brojem krupnih ženskih figura u prvom planu, kao i neuobičajeno svetlim koloritom. Teško je objasniti kako ranije nije zapaženo da je ovo triptih, verovatno je stoga što je Sava i ranije slikao beračice grožđa. Analizirane su likovno, na njih su padale primedbe u vezi sa proporcijama, koloritom, monumentalnošću. Primedbe se mogu opravdati samo time što slike nisu viđene kao celina, koja potpuno menja njihovo mesto u hijerarhiji vrednosti. Da se Savin život okončao prirodnom smrću, ova kompozicija bi se danas doživljavala sa drugim primislima. Ali, Sava je stradao u ustaškoj planskoj akciji smanjivanja broja Srba u Sremu, zajedno sa oko 2.400 ljudi. Streljani su ili ubijani maljevima na ivici dugačke jame, a zatim mnogi još živi polivani krečom. Stoga ovakvo umetnikovo stradanje neizbežno opredeljuje današnje iščitavanje triptiha, Savinog poslednjeg dela. Sa svešću o Savinom mučeničkom kraju, sve na njemu dobija drugu simboliku. Kompoziciju triptiha prikazuje 12 mladih žena, svaku sa korpom punom crnog grožđa. U središnjoj slici između dva vinograda prostire se njiva zrelog žita. Kako se žito u Sremu žanje u julu, a grožđe bere dva meseca kasnije, neizbežna je primisao kako je slikar sastavio vino i hleb za svoju euharistiju. Sasvim je moguće da je, sluteći strašne događaje, ovu svoju „tajnu večeru” sa 12 beračica grožđa sakrio u tri kompozicije koje će ostati nepročitane više od 60 godina i koje će se slučajno spojiti u celinu tek u našem vremenu.“ – Direktorka Galerije Vesna Burojević

Posle tek delimično rasvetljenog skrivenog sadržaja, potpuno je jasno da su Beračice jedna završena celina, triptih kojim je veliki umetnik pokazao da je bio potpuno svestan vremena u kom je živeo sa svim strahotama i neizvesnostima. Ovaj kratak prikaz novog čitanja poslednjeg Šumanovićevog dela prigodno je završiti jednim detaljem koji govori o obrazovanju i promišljenosti umetnika. Figure na triptihu obrazuju algebarski prikaz Pitagorine teoreme, 32+42=52.

Institut za umetničku igru, čiji je osnivač Fakultet za inženjerski menadžment iz Beograda, je prva visokoškolska ustanova koja omogućava studentima školovanje u oblasti visoko profesionalne umetničke igre, koreografije i baletske pedagogije. Studijski program na ovom institutu je utemeljen na savremenom konceptu i vode ga istaknuti profesori iz Srbije kao i profesori sa Triniti Laban Konzervatorijuma.

Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida predstavlja legat Save Šumanovića koji je smešten u porodičnu kuću Šumanovića. Umetnički fond Galerije u Šidu broji 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera). Najveći broj slika pripada poslednjem stvaralačkom periodu (šidskom), naslikane su u Šidu tokom poslednje decenije slikarevog života.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.