Kultura Pozorišta Srbija

Beogradska premijera dečje baletske predstave „Zvezda Spavalica“

Dečiji plesni projekat „Zvezdica Spavalica“ u okviru Balkan Dance Project Vol. 4 u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića premijerno će biti izveden 17. decembra ove godine na Velikoj sceni „Aleksandar Popović“ UK „Vuk Karadžić“ u Beogradu s početkom u 11 časova.

Predstava „Zvezdica Spavalica“ fantazija na bajku za decu slovenačkog pisca Frane Milčinski – Ježek koja je tokom svog postojanja bila nebrojeno puta obrađivana kao pozorišni igrokaz i TV priča, sada je prvi put prikazana i u obliku plesne predstave.

Foto: Ksenija Mikor

Šta znači stvarati dečiju predstavu?  Kakav se zadatak postavlja pred koreografa, dramaturga i reditelja? Od koje tačke krenuti, a ne podceniti decu, te male inteligentne ljude. Kako im ispričati priču u isto vreme laganu i zabavnu, a koja nosi sa sobom vaznu poruku o integritetu ličnosti, o važnosti da se ostane dosledan sebi, vedar, iskren, a pun interesovanja, poštovanja i ljubavi za druge – čak i za ono što se ne razume ili nas instinktivno plaši, kaže reditelj predstave.

Avanture Zvezdice Zaspanke pripadaju svakoj devojčici i svakom dečaku. Nestašni majmuni, klovnovi, razbojnici i ptice deo su i našeg odrastanja. Zvezdica je ohrabrenje da ne moramo da odrastemo, i da zauvek u snovima možemo biti Princ, Princeza, Leptir ili Zmija, ali pre svega možemo zauvek ostati deca kojima je sladoled najveća radost. Pssst, hajde da sanjamo…reči su koreografa predstave.

Pet igrača: Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Miona Petrović, Nikola Pavlović, Jakša Filipovac (Srbija) i polaznice Studija plesa „Ris“ tumače ceo univerzum likova od zvezda i Meseca na nebesima, preko majmuna, ptica, zmija, fakira, čarobnjaka i lupeža, poštara sve do velikog zlog razbojnika i ostalih likova iz naših snova.

Foto: Ksenija Mikor

Kroz ovu plesnu avanturu autori vode publiku (decu i odrasle) u priču o odrastanju, sazrevanju i životu. Slušajte dete u sebi, poručuju autori, možda je mudrije od nas.

Kostim: Aleksandra Karović

Scenografija: Tanja Žiropađa

Dizajn zvuka: Stefan Petrović.

Pre pet godina Balkan Dance project nastao je na inicijativu Mojce Majcen, Igora Kirova i Aleksandra Ilića uz podršku Festivala Velenje direktorke Barbare Pokorny i producentkinje Silvije Bašnec, kako bi ostvarili misiju zajedništva kultura i umetnosti poniklih na istoj ili sličnoj tradiciji balkanskih zemalja.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.