Kultura Srbija

#Beograd dobija novi muzejski prostor: Dom Jevrema Grujića

Izložbom “Remek dela Doma Jevrema Grujića“ biće otvoren za javnost Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde, koji čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva ipo veka tradicije jedne diplomatske porodice.

Muzej se otvara pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a svečano će ga otvoriti Gradonačelnik Siniša Mali u sredu, 16. septembra u 19.30č. Muzej će za građane biti otvoren od četvrtka 17. septembra.

Stitched Panorama
Stitched Panorama

U Domu Jevrema Grujića posetioci će moći da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića …, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Na izložbi će po prvi put biti predstavljeno remek delo Steve Todorovića, portret Kraljice Natalije, koji do sada nikada nije izlagan u javnosti, a koji autori postavke nazivaju još i “srpskom Mona Lizom”.

Jedan od najatraktivnijih eksponata biće i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića biće prilagođeno zahtevima najšire publike. Muzej će biti otvoren od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15.00 do19.00č, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00č.).

Portret Jelene Milojevic, Paja Jovanovic
Portret Jelene Milojevic, Paja Jovanovic

Vođene ture biće organizovane četvrtkom i petkom u 18.00 časova, a vikendom u 12.00. Cena ulaznice je 150 dinara. Vođene ture moguće je zakazati i na engleskom, italijanskom i francuskom jeziku. Pored autentičnog ambijenta i kolekcije, novi muzej biće poseban i po tome što će naraciju na engleskom jeziku snimiti čuveni holivudski glumac i oskarovac Ričard Drajfus, kao poklon Beogradu.

Otvaranje Doma Jevrema Grujića značajno doprinosi bogatstvu naše kulturne scene i predstavlja biser u kome će strani turisti moći da se upoznaju sa kulturnom baštinom Srbije.
U okviru novog muzeja, moći će da se kupe i originalni pokloni, antikvitetni umetnički predmete iz najprestižnijih aukcijskih kuća u Evropi i svetu.

Kontakt telefon za najavljivanje grupnih poseta i informacije medija: 011 407 36 12, domjevremagrujica@gmail.com

O Domu Jevrema Grujića :

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

U ovom zdanju su tokom 2 veka živele istorijske ličnosti značajne za srpsku državu i diplomatiju. Tokom 7 generacija diplomatske tradicije sakupljeno je preko 500 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena. Većina dela su čak jedno vreme bila zakopana u podrumu kuće tokom Drugog svetskog rata, kako bi se sprečilo njihovo oduzimanje od strane Nemaca.
Istaknute ličnosti koje su živeli u ovoj kući su: Teodor Herbez – Ministar Knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić – državnik i diplomata, osnivač Liberalne stranke, Dr Slavko Grujić – istaknuti političar i diplomata, čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, Dr Milan Đ. Milojević- ambasador Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Bernu, Beču, Hagu i Brislu i drugi.

Rado viđeni gosti u Domu Jevrema Grujića bili su predstavnici kulturne i intelektualne elite onog doba, pisci, umetnici, pesnici: Jovan Cvijić, Simo Matavulj, Jovan Skerlić, Paja Jovanović, Milan Rakić, Uroš Predić i mnogi drugi …

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.