Kultura Srbija

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

U sklopu 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldocs”, koji će ove godine biti održan od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Poštovani čitaoci, Izdvajamo vam pet dokumentaraca koje ne smete propustiti!

„Zlatno doba” (L’âge d’or) – Međunarodni takmičarski program

Jean-Baptiste Alazard — Francuska — 2020 — 68′

Titu će uskoro napuniti 40. On živi među ovcama, bez vode ili struje, na pola puta između zemlje i neba. On i Soledad zajedno prave svoje vino, komponuju svoju muziku i žive svoju ljubav, prateći ritam godišnjih doba, jer bi neko mogao da izgradi otpor prema slovu.

„XY Čelzi” (XY CHELSEA) – Selekcija I kao Integritet

Tim Travers Hawkins — VB — 2019 — 92′

„XY Čelsi” prati Čelsi Mening u trenutku kada izlazi iz zatvora posle sedam godina i započinje novi život, dok se istovremeno suočava sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija koje je dovelo do njene zatvorske kazne, nenamerno stečenom slavom koju je stekla kao jedan od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu i prolazi tranziciju u ženu kakvu je oduvek znala da jeste.

„Drenjine” – Srpski takmičarski program

Nikola Stojanović — Srbija — 2020 — 50′

Smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka, fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se prošlosti.

„Ognjilo” – Selekcija Pejzaž

Vladimir Perović — Crna Gora — 2020 — 21′

U zabačenom planinskom kraju, jedan gorštak još uvek koristi ognjilo, starinsku napravu za paljenje vatre. Sporim hodom promiču dani, meseci i godišnja doba, a na njegovu zemlju useljava se neobičan, metalni komšija. Stigla struja u ovaj kraj! Ili – samo prošla tuda? Izmenjeno je životno okruženje gorštaka. A da li će se ta promena odraziti i na njegov život!?

„Godina otkrića” (El año del descubrimiento) – Selekcija Meteori

Luis López Carrasco — Španija — 2020 — 200′ 

Godine 1992, u Španiji su se održale „Olimpijske igre” u Barseloni i „Ekspo” u Sevilji, u vezi sa obeležavanjem pet vekova od otkrića Amerike. Zemlja je međunarodnoj zajednici predstavljena kao moderna, razvijena i dinamična. U međuvremenu, u Kartagini, protesti zbog krize postajali su sve silovitiji i rezultiraće masovnim ustankom, koji je kulminirao paljenjem parlamenta Autonomne zajednice Španije.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu.

(Fotografije: „Beldocs 2020”; © KomunikArt)

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.