Kultura

Beč: umetnost za slabovide i gluve posetioce

Muzeji u Beču na svom programu imaju posebnu ponudu za slepe, slabovide i gluve posetioce.

Muzej istorije umetnosti ima jedinstvenu uslugu za slepe i slabovide osobe u svetu. Tri vrhunska dela iz renesansne zbirke su napravljena kao 3D-reljefi koji se mogu opipati. Fotografije visoke rezolucije Rafaelove „Madone u zelenom”, Direrove „Marije sa detetom” i Fukeovog „Gonela” poslužile su kao osnova za reljefe koji pružaju utisak o procesu nastajanja slika i o brojnim detaljima. Dodatne informacije o delima posetioci mogu naći u brošurama na Brajevoj azbuci i kod vodiča.

Muzej Gornji Belvedere organizuje specijalne ture za slepe osobe sa detaljnim opisima Ferdinanda Georga Valdmilera i njegovog vremena kao i najpoznatijeg dela Gustava Klimta – „Poljubac”. Ljubitelji arhitekture se mogu upoznati sa dvorcem putem makete Gornjeg Belvederea. Posetiocima sa oštećenim sluhom omogućene su multimedijalne ture sa filmovima o istoriji dvorca i galeriji na austrijskom znakovnom jeziku.

Slabovidim posetiocima Austrijskog etnografskog muzeja omogućeno je da odabrane predmete od drveta i keramike mogu doživeti dodirom. Ova mogućnost takođe stoji na raspolaganju posetiocima oštećenog vida I u Rimskom muzeju.

Na glavnom ulazu u dvorac Šenbrun postavljena je bronzana maketa letnje rezidencije Habzburgovaca u razmeru 1:2000. Na taj način slepi i slabovidi imaju priliku da bolje spoznaju veličinu dvorca ispred kojeg se nalaze.

U Šenbrunu, Gornjem Belvedereu i Rimskom muzeju posetiocima sa oštećenim sluhom stoje na raspolaganju multimedijalni vodiči na austrijskom znakovnom jeziku.

Fotografija © Muzej istorije umetnosti

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.