Kultura

Beč: Hundertvaserova „Kuća umetnosti“

Šarene površine, nepravilni oblici obrasli u zelenilo samo su deo onoga po čemu je „Kuća umetnosti“ u Beču prepoznatljiva. Čuveni bečki slikar Fridensrajh Hundertvaser (1928-2000) ovakvim stilom nije samo bečkoj arhitekturi dao nove impulse, nego je uspeo da stvori i specifični izložbeni prostor koji pored njegove izložbe prikazuje aktuelna dostignuća savremene umetnosti.

unnamed (2)

„Kuća umetnosti“ nastala je tako što je Hundertvaser kupio nekadašnju čuvenu fabriku nameštaja od savijenog drveta „Tonet“ koju je u potpunosti rekonstruisao u svom stilu. Ova nekad neupadljiva zgrada danas odiše nepravilnim elementima od stakla, metala, cigala, drveta i keramike u raznim bojama i prava je atrakcija za turiste.

„Kuća umetnosti“ otvorena je 1991. godine i u njoj se na dva sprata može videti stalna Hundertvaserova postavka, dok se na preostala dva smenjuju izložbe savremenih umetnika. U prizemlju zgrade nalazi se takozvana „Garaža“ u kojoj se umetnici kritički bave Hundertvaserovim tezama o održivosti, klimatskim promenama, reciklaži i urbanosti, dok se u podrumu u „Galeriji“ mogu videti odabrani radovi novije umetnosti fotografije.

unnamed (1)

Nedaleko od „Kuće umetnosti“ u Beču nalazi se i „Hundertvaserova kuća“ koja predstavlja jednu od najneobičnijih građevina u austrijskoj prestonici. U kafeu u prizemlju besplatno se može pogledati film u kojem je lično Hundertvaser vodič kroz svoju kuću.

Fotografije © Kunst Haus Wien / W.Simlinger

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje