Kultura Srbija

Baletska predstava u Madlenijanumu „Krvava svadba – Bolero“

Premijera: 20.11.2015.
Repriza: 22.11.2015.
Velika scena
Manuel de Falja, Hoakin Rodrigo, Emilio de Diego, Moris Ravel

KRVAVA SVADBA-BOLERO – balet u dva dela

Režija, koreografija, scenografija i izbor muzike: Krunislav Simić
Kostimograf: Ružica Ristić
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Asistent i korepetitor koreografa: Gordana Simić

12194302_10207968112549226_1658181876_o

Krvava svadba

Leonardo …………………. Jovan Veselinović
Mlada ………………………. Ana Pavlović
Mladoženja ………………. Igor Pastor
Leonardova majka …….. Nada Stamatović
Leonardova žena ………… Brankica Mandić
Ciganka – pripovedač …… Milan Rus

Baletski ansambl: Jovica Begojev, Branko Sarić, Bernardo Badano, Nicola Bianco, Miloš Marijan,Tijana Šebez, Jovana Nestorovska, Dejana Zlatanovski, Jovanka Zarić, Ada Raspor

Bolero

Devojka ………….. Gordana Simić
Mladić …………….. Milan Rus

Baletski ansambl: Jovica Begojev, Branko Sarić, Bernardo Badano, Nicola Bianco, Miloš Marijan,Tijana Šebez, Jovana Nestorovska, Dejana Zlatanovski, Jovanka Zarić, Nada Stamatović, Ada Raspor, Brankica Mandić
Drama Krvave svadbe F.G. Lorke inspirisala je koreografa Krunislava Simića koji je u njoj čuo muziku i naslutio pokret, buru strasti vrtlog osećanja.

U likovima Lorkine drame, duboko suprotstavljenim i kontrastnim, pojavljuju se glavni motivi i elementi koji su mesec i smrt, kao simboli sudbine.

Žena i ženska duša glavni su i dodirni elementi drame i baletske igre koja se razvejava na muzici najvećih španskih kompozitora i onih koji su se inspirisali španskim folklorom (Hoakin Rodrigo, De Falja, Ravel ).

U Boleru, čuvenom Ravelovom delu, orgijastičnom i čulnom, strast polako zauzima devičanske prostore narastajući do kulminacije u snažnim i strašću nabijenim prostorima čovekove seksualnosti. Kosmos i kosmičko, večno i ljudsko, neograničeni prostori erotskog samo su podloga strastvene igre i plesa. Španski cigani, lepe ciganke, sevanje noževa na mesečini, ljubav, ljubomora, patnja i čežnja samo su okvir uzbudljivih dogadjaja izraženih ljudskim telom, akcijom, plesom gradeći baletsko-dramsku prozu visokog naboja.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.