Kultura Srbija

91 godina Radio Beograda

Pre tačno 91 godinu sa radom je počeo Radio Beograd.

Od 1924. do 2015. godine ovaj medij stekao je ugled, kako u Srbiji i regionu, tako i u Evropi kao jedan od uspešnijih i značajnijih kulturnih medija. Pripada grupi najstarijih medija u Evropi.

Povodom obeležavanja godišnjice Radio Beograda, 1. oktobra 2015. godine, u Konferencijskoj sali Doma Sindikata („Kamena sala„) održaće se svečanost na kojoj će direktor ovog medija Milivoje Mihajlović uručiti godišnje nagrade Radio Beograda. To su nagrade za višegodišnji rad, stvaralaštvo i doprinos kvalitetu i slušanosti Radio Beograda („Zlatni mikrofon„), kao i studentske nagrade za kreativni doprinos radiofoniji („Neda Depolo„).

Radio Beograd                        (Fotografija: Ugao „Moše Pijade“ („Dečanske“) i „Makedonske“

19. septembra 1924. godine iz studija u „Knez Mihailovoj“ 42, preko odašiljača u Rakovici, inženjeri Mihailo Simić i Dobrivoje Petković emitovali su „probni“ radio koncert (zbog velikog interesovanja reemitovan je 26. septembra 1924). A od 1. oktobra 1924. godine, na talasnoj dužini od 1.650 metara, utorkom, četvrtkom i subotom, u periodu od 18.45 do 19.45 emitovan je program „koncerti, berzanski izveštaji i ostale novosti“.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.