Kultura Srbija

6. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“

Šesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ počinje danas u Domu omladine Beograda, i trajaće sledeća tri dana. Svi posetioci će moći da uživaju u bogatom filmskom programu, predavanjima, panel diskusijama i izložbama.

Prepodnevni program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a danas će đaci   moći da nauče sve važne informacije o Suncu i njegovom uticaju na Zemlju, hrani koja može da bude efikasnija od lekova, kako nastaje globalno zagrevanje, kroz radionice koje su pripremili učenici OŠ „Đorđe Krstić“, „Banović Strahinja“ i „Farmaceutsko-fizioterapeutske škole“. Za nešto starije učenike, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode su pripremili radionicu o unapređenju zaštite u svetlu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

6 Green Fest pocinje danas1

Nakon radionica, u 17 časova, posetioci će imati prilike da čuju predavanje Saša Luznara i Bojana Milutinovića o VENUS projektu – globalnoj viziji održive budućnosti gde tehnologija i zaštita prirode nisu suprotstavljene.

Filmski program festivala počinje projekcijama filma „Era Glupih“ – pogled iz devastirane budućnosti na današnje obrasce ponašanja koji vode u neizvesnost, u 12 i 16 časova. Ovaj film je već prikazan na festivalu 2012. godine, ali se zbog velikog interesovanja i aktuelnosti teme prikazuje i ove godine.

U 18 časova biće projektovan film „Virunga“ u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija, triler koji stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila, između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu.

Sala Amerikana će u 18:30 dočekati sve posetioce zainteresovane da pogledaju filmski takmičarski program, u okviru koga će biti prikazan najbolji 91 amaterski i kratki film sa konkursa na koji je stiglo 695 filmova iz 89 zemalja.

Od 19 do 20 časova, biće održana „Eko Šik“ revija haljina – dizajnerke Milice Marinković.

Svečano otvaranje festivala je zakazano za 20 časova, u okviru koga će biti dodeljene i nagrade za najbolje filmove takmičarskog programa, nakon čega sledi projekcija nagrađivanog filma „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji obrađuje ovaj globalni fenomen.

Svi posetioci će moći da uživaju u izložbama fotografija, instalaciji „Reciklaža igre“, Recan fotografijama napravljenim uz pomoć aluminijumskih konzervi, predstaviće se i Arboretum Šumarskog fakulteta, Centar za promociju nauke kroz „Peti izveštaj“, Tehnička škola Loznica sa maketama „Eko kuća“, Međunarodna unija za zaštitu prirodei Svetski fon za prirodu.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u društvenu kampanju „Čep za hendikep“ koju je pokrenulo Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Banata (OSI), u okviru koje sakupljamo sve vrste plastičnih čepova, koji se dalje šalju na reciklažu. Sav prihod će biti upotrebljen za nabavku novih ortopedskih pomagala za članove Udruženja, među kojima ima i paraolimpijaca, kao i reprezentativaca Srbije u stonom tenisu.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda – Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.