Kultura Srbija

4. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, već četvrtu godinu zaredom, priređuju reviju filmova pod nazivom „Dani igre“.

Od 25. do 29. januara 2017. publika će moći da prati zanimljive projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Manifestaciju će otvoriti beogradska premijera filma „Mr. Gaga“ o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman. Film otkriva detalje iz detinjstva i mladosti jednog od najznačajnijih svetskih autora u oblasti savremene umetničke igre, beskompromisni rad sa igračima, i kritične trenutke iz privatnog života…

Zanimljiv film „Boljšoj Babilon“ nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra, i to u trenutku kada ovo pozorište potresaju skandali. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje jednu uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

Dokumentarni film „Balet 422“ nas vodi iza scene, kako bi pratili nastajanje jednog koreografskog dela fantastične trupe – New York City Ballet. Kultni film Roberta Altmana „Trupa“, bavi se životom igrača, koreografa i producenata čuvenog Džofri baleta iz Čikaga, dok film „Ballets Russes“ govori o čuvenoj trupi koja je obeležila prvu polovinu XX veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

„Samo kada igram“, je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film „Bele noći“, dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd (mart, 2017), i kultno ostvarenje o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog Saveza u Ameriku, ali se na putu za gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi film „Igrajmo!“, dokumentarni zapis o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i „mačo“ društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj.

Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

mr-gaga-film-dance-days

4. Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

25. januar

20h – Gospodin Gaga/Mr. Gaga, režija/directed by: Tomer Heymann

26. januar

18h – Balet 422 / Ballet 422, režija/directed by: Jody Lee Lipes
20.30h – Ballet Russes, režija/directed by: Daniel Geller, Dayna Goldfine

27. januar

18h – Samo kada igram / Only when I dance, režija/directed by: Beadie Finzi
20.30h – Trupa/The Company, režija/directed by: Robert Altman

28. januar

18h – Ballet Russes, režija/directed by: Daniel Geller, Dayna Goldfine
20.30h – Bele noći/White nights, režija/directed by: Taylor Hackford

29. januar

18h – Igrajmo! / Let’s Dance!, režija/directed by: Gabriel Bibliowicz
20.30h – Boljšoj Vavilon/Bolshoi Babylon, režija/directed by: Nick Read, Mark Franchetti

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.