Kultura Srbija

Šaron Ejal dobitniica nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ za predstavljanje na 13. Beogradskom festivalu igre (19 mart – 10 april, 2016) pripala je, odlukom stručnog žirija, izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal. Ova osobena i u svetu veoma cenjena umetnica ponudila je publici ovogodišnjeg festivala nezaboravne plesne komade koje su 9. aprila, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izveli igrači njene trupe L-E-V. Kroz zanimljivo igračko iskustvo i neprestano istraživanje, Šaron Ejal je izgradila jedinstven leksikon pokreta, po kome se razlikuje od drugih koreografa. To je njen lični glas, prepun strasti i hrabrosti, po čijem se delikatnom uputstvu igrači kreću poput ljudi iz druge kulture, telom koje ima zadatak da predstavi svet sopstvenih slika i sećanja.

Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova, velikog prijatelja ovog festivala, ima za cilj da afirmiše umetničko stvaralaštvo i doprinese stvaranju dragocenog kulturnog nasleđa, putokaza za sve one koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog scenskog izraza. U slučaju Šaron Ejal, nagrada se na neki način dodeljuje i ukupnoj izraelskoj koreografskoj zajednici, koja predstavlja svojevrsan fenomen svetskih dimenzija, a čiji su mnogi značajni predstavnici već bili gosti Beogradskog festivala igre. Šaron Ejal će priznanje za svoj jedinstven stil i istrajnost u traganju za novom estetikom i kvalitetom pokreta, preuzeti naredne godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre. Inače, ova nagrada podrazumeva i mogućnost da laurat u okviru sledećeg festivalskog izdanja izvede svoje novo delo ili delo po svom izboru.

Igračica i koreografkinja Šaron Ejal rođena je u Jerusalimu. Igrala je sa kompanijom Batševa od 1990- 2008. godine, gde je počela i da stvara sopstvene radove u okviru projekta “Batševini igrači kreiraju”. Kao saradnik čuvenog Ohada Naharina, umetničkog direktora ove trupe, radila je u periodu 2003-2004. godine, a kao stalni koreograf kompanije od 2005-2012. godine. Tokom 2009. počela je da stvara komade za poznate plesne kompanije, širom sveta. Svoju trupu L-E-V osnovala je 2013. godine, zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Gajom Beharom. Šaron Ejal je dobitnica mnogih nagrada, uključujući Nagradu Ministarstva kulture Izraela (2004) i Landau nagradu za scenske umetnosti (2009). Godine 2008. ponela je titulu Izabranog umetnika Fondacije za kulturnu izuzetnost Izraela.

Od 2006. godine, tandem Šaron Ejal i Gaj Behar predstavlja značajan glas umetničke zajednice, stvarajući originalna i od kritike visoko ocenjena dela za kompaniju Batševa i druge ugledne svetske trupe. L-E-V je kulminacija njihove dugogodišnje saradnje i jedinstvenih umetničkih doživljaja koje Šaron Ejal i Gaj Behar, praćeni originalnom muzikom Orija Lihtika, donose na scenu, u izvođenju talentovanih igrača koji se kreću sa vrhunskom preciznošću. L-E-V se prosto hrani novim tehnologijama i integriše ih bez napora i nenametljivo u scenska dela pomešanih umetničkih disciplina. A takva, ona se mogu podjednako lako izvoditi i u tehno klubu i u operi. Za L-E-V se može reći da je pravo ušće pokreta, muzike, rasvete, mode, umetnosti i tehnologije – gde svaki taj činilac nosi jedinstvenu izražajanost i emotivno bogatstvo.

Trinaesto izdanje Beogradskog festivala igre je pratilo više od 22.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. U okviru glavnog programa, publici u Beogradu i Novom Sadu su se predstavile trupe iz 13 zemalja, sa ukupno 23 koreografska dela, od kojih 4 svetske premijere. Preko 150 učenika profesionalnih baletskih škola i mladih igrača, učestvovalo je na besplatnim majstorskim kursevima i radionicama u toku festivala. Beogradski festival igre je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, Gradom Beogradom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulture IV Vojvodine. Generalni sponzor manifestacije je kompanija Vip mobile.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.