Kultura Srbija

„Empirijski kvocijent“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

2. april, 20h
Beogradsko dramsko pozorište
13. Beogradski festival igre

Montrealska RUBBERBANDance grupa i koreograf Viktor Kihada, donose prefinjeno delo savremene igre, koje se bavi pokretom i snagom grupe. Bez nametanja narativne niti, koreograf gradi karaktere za šest igrača, govoreći o međuljudskim odnosima kao središtu umetničke inspiracije i pristupa. Ideje koje se prepliću u naizgled apstraktnom radu, vezane su za lične doživljaje i osećanja transformisana vremenom i iskustvima pojedinaca, ostavljajući trag nostalgije, ponekad čak i žaljenja, ili čudnog bdenja nad tananim ljudskim životnim putanjama. Ukoliko se sećate nastupa trupe Kidd Pivot ili ste ljubitelj koreografskog opusa čudesne Kristal Pajt, ne propustite gostovanje ove trupe.

muzika: Jasper Gahunia
koreografija: Victor Quijada
kostimi: Julie Charland
dizajn svetla: Yan Lee Chan
dizajn zvuka: Éric Tremblay
fotografije: Michael Slobodian
menadžer turneje: Brent Belsher

trajanje: 70’

premijera: 2014, Place des Arts in Montréal

igrači: James Gregg, Franklin Luy, Zachary Tang, Marilyne Cyr, Lea Ved, Arielle Locke

U pripremi komada “Empirijski kvocijent”, Kihada nastavlja svoja istraživanja, elaborirajući ideju o ljudskom instinktu vezanom za udruživanje i život u čoporu. Bez nametanja narativne niti, on gradi karaktere za šest igrača, ulazeći u razradu teme međuljudskih odnosa koji su uvek u središtu njegovog umetničkog pristupa. Druge ideje koje se prepliću, kroz uglavnom apstraktno delo, jesu lični doživljaji i osećanja transformisana vremenom i iskustvima pojedinaca, kakva ostavljaju za sobom trag nostalgije, ponekad čak i žaljenja, prateći se u svom čudnom bdenju.

Zanimljiv put koreografa Viktora Kihade započeo je u Los Anđelesu, gde je još od ranog detinjstva bio pod velikim uticajem hip hop kulture. Njegov prvi kontakt sa formalnom igrom i pozorištem u Srednjoj umetničkoj školi Los Anđelesa, doneo je bezbroj pitanja u vezi sa mogućnostima i potencijalom hip hop umetničke forme. Tri godine saradnje sa ikonom igre, Tvajlom Tarp, približile su koreografsko umeće njegovim idealima. Čvrsto privučen tehnikom klasičnog baleta, sarađivao je sa Elijotom Fildom, a kasnije se pridružio Velikom kanadskom baletu iz Montreala, što je dodatno izoštrilo njegov dugogodišnji odnos prema hip hopu. Nakon nekoliko godina istraživanja igre i teatra iz urbanog, klasičnog i savremenog ugla, 2002. godine, osniva grupu RUBBERBANDance. Njegov rad u ovoj kompaniji istražuje čovečanstvo i međuljudske odnose kroz jedinstvenu fuziju različitih plesnih i pozorišnih estetika. Dobitnik je mnogih nagrada, a njegove postavke danas izvode Balet Pacific Northwest, Balet Met iz Ohaja, Mladi balet Kvebeka, Peter Boal i Kompanija, Transition Dance Company, Škotski plesni teatar… Ime Viktora Kihade vezano je i za mnoge filmove u čijoj je realizaciji učestvovao kao koreograf, reditelj ili dramaturg. Dobitnik je severno-američke Bonnie Bird nagrade i Nagrade za koreografiju Piter Darel (2003), nagrade OQAJ/RIDEAU (2009), kao i Stipendije za koreografe Princeze Grejs (2010). Od 2007-2011. godine, bio je stalni umetnik montrealske Pete scene u okviru Trga umetnosti.

Nakon učenja klasičnog baleta u Nacionalnoj baletskoj školi Kanade, Benf centru za umetnost i sticanja diplome Visoke škole umetničke igre Kvebeka, En Plemondon se pridružila Velikom kanadskom baletu, 1994. godine. Od 1998. do 2000. godine, nastupala je sa Holandskim plesnim teatrom 2 i portugalskim Gulbenkian baletom. Izvodila je i kreirala uloge u postavkama preko trideset koreografa, kao što su Jirži Kilijan, Ohad Naharin, Pol Lajtfut, Anželin Preljokaž, Johan Inger, Stajn Selis i Icik Galili. Od svog povratka u Montreal, sarađivala je i sa drugim važnim koreografima, među kojima je i Džejms Kudelka. Sjajna energija i svestranost Plemondove, učinili su da Kristal Pajt upravo za nju kreira glavne uloge u predstavama „Izgubljena borba“ (2005) i „Greška“ (2008). Igrala je i u nekoliko filmova i video spotova, a pridružila se grupi RUBBERBANDance 2002. godine, da bi 2005. godine preuzela deo umetničke direkcije.

Koreograf i igrač Viktor Kihada, osnovao je RUBBERBANDance Group (RBDG) kao svojevrsni istraživački poligon za kombinovanje različitih plesnih uticaja, odnosno stvaranje novog koncepta igre: savremeni stil koji kombinuje spontanost i izobilje hip hopa sa rafiniranošću klasične igre. Misija trupe, kojom umetnički rukovodi i En Plamondon, sastoji se od stvaranja, produkcije i širenja posebnog koreografskog rukopisa, na nacionalnom i internacionalnom nivou, u formi predstava, filmova i specijalnih događaja. Rad kompanije je revolucionaran u posve novom esteskom pokretu – fuziji baleta i break dance stilova, ali i bogat u svom istraživanju ljudskih odnosa, prvenstveno koncentrisan na psihološku konstrukciju, obrasce ponašanja i emotivne sudare. U ritmu svežeg pulsa uličnog ponašanja i izrazitog razumevanja pozorišne postavke, Kihadine koreografije koriste snagu nasilja, nežnosti, komedije i tragedije – uvek u punoj iskrenosti i hrabrosti – kako bi ih zbližile u cilju otkrivanja istine o ljudskom karakteru. Trupa je doslovno eksplodirala na montrealskoj sceni 2002. godine. Danas uživa zavidan status kanadske plesne zajednice, međunarodno prepoznata zbog nove i jedinstvene vizije savremene igre, prisutna širom Kanade, SAD, Evrope, Velike Britanije i Japana. Trupa je do sada kreirala i predstavila deset celovečernih naslova i nekoliko kratkih filmova, osvojila mnogo važnih nagrada, kao i naklonost publike i kritike.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.