Izložbe Kultura Srbija

Otvorena izložba „Jugoton – istočno od raja / 1947-1991“

Izložba „Jugoton – istočno od raja / 1947-1991“ svečano je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi više od 150 omota ploča iz privatne zbirke Umetničke organizacije Kultura umetnosti iz Zagreba, 23 mašine i prateće uređaje iz nekadašnjeg „Jugotona“ koji su bili deo procesa prozvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju u Zagrebu, knjige, plakati, plakete, fotografije i video materijal.

„Posetioci će do kraja marta videti i koliko smo, za razliku od drugih zemalja, bili slobodni da rano imamo rok muziku i koliko su urednici „Jugotona“ bili spremni i na sukob sa partijom kako bi omogućili ulazak prvih inostranih bendova džez i rok muzike“ – naglasio je Mario Krištofić.

Otvaranje Izložbe bila je i prilka da se prijatelji i saradnici sretnu i podsete uspešnih dana prve i najveće diskograske kuće nekadašnje Jugoslavije, koju nazivaju socijalističkim divom popularne kulture, izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. Bili su to najbolji dani milionskih tiraža, ugovora sa mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogim licencnim izdanjima, ljudi sa relevantnim autorskim karijerama pre i za vreme rada u ‘Jugotonu’.

jug 7

Izložbu su otvorili Sonja Zimonić, direktor Muzeja nauke i tehnike, Mario Krištofić, autor izložbe, Markita Franulic, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu, Želimir Babogredac, direktor Croatia recordsa i Petar Janjatović, muzički novinar.

Autori izložbe su Mario Krištofić i Sanja Bahrah-Krištofić iz Umetničke organizacije Kultura umjetnosti i Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba. Autor postavke je Marko Jovanović, dizajner Muzeja nauke i tehnike.

Izložba će biti otvorena do kraja trećeg meseca, a pratiće je razne programi, tribine, predavanja i video projekcije.

foto:Željka Dimić

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.