Kolumne

Zašto reći “da“ abortusu

Da, namerno stoji naslov zašto reći “da“ abortusu. Činjenica je da će više ljudi privući takav naslov, nego naslov zašto reći “ne“ abortusu. Cilj mi je u daljem tekstu podići svest kod mladih i pokušati da “dočaram“ zašto ne treba raditi abortus.

Relativno skoro sam pročitala jednu kratku priču o abortusu. Naime, žena je otišla zabrinuta kod ginekologa i očajnički tražila da joj uradi abortus, jer njena već rođena beba nema ni godinu dana i ‘‘gospođa’’ nije spremna da ima drugo dete tako brzo. Doktor, kako bi joj podigao svest i odgovorio je od odluke, predložio je da ubiju već rođeno dete, jer na taj način bi ona mogla da se odmori pre nego što se drugo rodi.

Ako već treba da ubijemo jedno, nije bitno koje je dete u pitanju. Sem toga, nema nikakvog rizika za Vas, ako ubijemo ovo koje Vam je u rukama. – rekao je doktor.

Nakon tog razgovora, žena je odustala.
Danas se otvoreno govori o svemu, pa teme o abortusu takođe spadaju tu. Došli smo u fazu u kojoj devojke najnormalnije  pričaju o tome, kao da je to neka nebitna stvar.
Postoji još jedna stvar. Iako ne žele decu, polovina mladih devojaka i momaka ne želi da koristi kontracepciju. Takođe, polovina devojaka se javlja ginekologu samo kada nešto nije u redu. Druga polovina obavlja redovan pregled, koji podrazumeva odlazak kod ginekologa dvaput u godinu dana.
Mlade devojke odlaze neinformisane, rade abortuse na crno bez ikakvog razmišljanja o tome da li će sutradan moći da rode dete. To što je neka vaša tetka tamo rodila i nakon abortusa, ne znači da ćete roditi i vi, jer svako ima drugačiji organizam i niko ne zna zasigurno kako će delovati na koga.

Za kraj, jedna kratka pričica, za koju se nadam da će uspeti da podigne svest kod mladih:

Devojka je uradila test za trudnoću i shvatila da je u drugom stanju. Ono što joj prolazi kroz glavu je ‘‘Majka će me ubiti.’’ Fetus, koji je nastao u njoj, krenuo da raste, razvija se i jedva čeka da vidi ovaj lep svet, da upozna svoje roditelje, i u tom trenutku ima istu misao ‘‘Mama će me ubiti!’’

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Prosto savršen način da se obratite onima koji su u nedoumici – nabijajte im osećaj krivice. Kao da nije dovoljno teško odlučiti, već samo vi falite da učinite da se osećaju još gore. Ponekad zaista treba reći DA abortusu. Šta ako je u pitanju žrtva porodičnog nasilja? Šta ako je u pitanju dete koje je zatrudnelo sa drugim detetom? Da li vi podstičete one koji ni sebe ne mogu da izdržavaju da na svet donesu još jedna gladna usta, jedno nevino stvorenje koje će zbog osećaja krivice roditelja, morati da živi u bedi? Šta ako je u pitanju osoba koja gradi karijeru? To što ćete je naterati, ubediti da rodi, neće je učiniti majkom, već samo onom koja je rodila, a onda će tom detetu celog života biti nabijan osećaj krivice, odgovornosti što mama nije uradila više sa svojim životom, ili će odmah nakon što rodi uvaliti dete dadilji, i vratiti se onome što je zaista ispunjava. Glavna dužnost žene odavno nije da bude rasplodna životinja, te bih vas zamolila da nam ne punite glave time da tome treba da se vratimo. Abortus nije tabu, abortus je izbor pojedinca, a ne pitanje da o njemu razglabaju oni koji sagledavaju samo svoju stranu priče.