Kolumne

Ukratko o buntovnicima „s razlogom“

Korporativna svest vlada ovom planetom. To se odražava i na našu prokletu avliju, a predstava dobija onu formu koja može da prođe u određenom okruženju. Ovde je, sasvim prikladno, bljutava i jeftina. Suština je u tome da se pod firmom borbe za više vrednosti zapravo sprovodi politika ucene. Na globalnom planu, primer je Ciprasov manevar koji je doveo do toga da se Grčka dodatno zaduži, a počeo je kao navodna borba za dostojanstvo naroda. Dakle, nije se išlo protiv nakaradnog sistema, nego se samo našla nova forma da se dobije lova, iako to na duže staze vodi u sigurnu propast.

Ista matrica se pojavljuje kada je u pitanju Sajam knjiga u Beogradu, samo što je stvar još odvratnija budući da je Cipras političar, a da ovdašnji akteri pretenduju da budu pisci. Od milion i jednog ključnog problema u srpskoj kulturi, izdavaštvu, knjižarstvu i književnosti uopšte, pojavljuju se autori koji traže da se bojkotuje sajam zbog toga što im zdravstvena knjižica nije overena, jer to shvataju kao goruće pitanje. Objavio sam dve knjige, pola prošle godine mi knjižica nije bila overena, pa nikada nisam ni pomislio da bi taj pečat mogao da doprinese vaskrsu srpske kulture. Pri tom, sam plaćam kompletne obaveze, kako znam i umem, a status slobodnog umetnika nikada nisam ni tražio.

Blago onima koji mrače i oblače sa takvim protivnicima. Svako ima prava da se bori za svoj status, ali batalite priču da vam je stalo do opšteg interesa, odvratna je. Sajam je svake godine sve veći vašar, a nekoliko hiljada dinara na vašem kontu neće popraviti stvari. Ako vam je do šarenih luša, možete ih nabaviti i jeftinije. Ako vam je do kulture, ukažite na prave probleme, pa makar krcnula stolica na kojoj sedite. Ne budite rovci u nesvesti ovog naroda, on propada i bez vas.

Dosta.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.