Kolumne Srbija

U sred srede #4: Hrabro pilotiranje umetnošću

Početkom nedelje imala sam priliku da prisustvujem otvaranju samostalne izložbe „Crteži i slike“ autora Ivana Zabunova, u Kulturnom centru Kovina. Postavka je obuhvatala oko tridesetak radova koji su na najbolji način predstavili publici Ivanov raskošni talenat za crtanje i slikanje u različitim tehnikama.

Oduvek su me fascinirali ljudi koji su ostvareni, talentovani i multidisciplinarni, jer sve takve koje sam upoznala krasi blagost komunikacije, obzirnost, otvorenost i pristupačnost. U današnje vreme predstavljaju pravu retkost i zato vredi svakog otkucanog slova pisati o njima. Priča o Ivanovoj ljubavi prema letenju i slikarstvu je jedna od takvih priča.

Ivan Zabunov sa suprugom i ćerkom
Rođen je 1959. godine u Zaječaru. Da je talentovan za crtanje i slikanje primetio je njegov profesor likovnog još u osnovnoj školi. Ljubav prema slikarstvu ga nikada nije napustila. Radio je i razvijao svoj talenat, ali je druga ljubav, ona prema letenju presudila da upiše i završi Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, te ne iznenađuje motiv letenja koji se dominantno proteže kroz sve faze njegovog stvaralaštva. Autor se takođe učestalo bavio idejom o prolaznosti vremena, pa je sat kao detalj sastavni deo velikog broja kompozicija. Ivan se likovno samostalno formirao i za svoj rad je više puta bio pohvaljivan i nagrađivan. Danas, Ivan živi u Kovinu gde aktivno svojim stvaralaštvom doprinosi kulturnom i umetničkom životu ovog grada. Do sada je izlagao na mnogobrojnim grupnim izložbama, a ovo je njegova četvrta samostalna izložba (prethodne su održane u Kovinu, Požarevcu i Zemunu). Ovogodišnja izložba je posebna, jer krije jednu veoma emotivnu pozadinu. Ivanova ćerka Una, koja je i njegov PR, bila je inicijator realizacije ove izložbe. Nakon prošlogodišnjeg nemilog događaja koji ju je snašao i koji je srećom preživela, Unina želja je bila da Ivan održi samostalnu izložbu koja bi predstavljala sintezu njegovih dosadašnjih radova. Kao i svaki otac koji voli svoje dete, ispunio joj je želju.

Nisam likovni kritičar da bih se dublje mogla baviti analizom njegovih radova, ali je svakom posmatraču-amateru uočljivo da slike predstavljaju sintezu mašte i realnosti, klasičan slikarski stil kombinovan sa eksperimentalnošću simbolima. Malo je umetnika koji mogu da kombinuju različite tehnike i da u svakoj budu podjednako dobri. Ivan se u svom stvaralaštvu služio različitim tehnikama poput ulja na platnu, suvog pastela, grafike i tuša. Svaka od slika deluje kao da predstavlja jedan opus, deo života i događaja koji su ostavili traga u umetniku. Kako je sam umetnik izjavio tokom otvaranja izložbe umetničko delo u nastajanju prolazi kroz više faza, počevši od ideje, skice, rada na realizaciji ideje i rešavanju određenih problema. Upravo uspešnost rešavanja tih problema zavisi od nivoa talenta umetnika, njegove mašte, originalnosti i inspiracije. Međutim, sve to nije dovoljno da bi nešto bilo umetničko delo. Element koji tu nedostaje je publika. Zbog toga se nadam se da će u narednom periodu postavka ove izložbe doći i do drugih gradova i ljubitelja umetnosti, jer predstavlja originalnu sintezu ljubavi prema letenju i slikarstvu ovekovečenu kroz simbole slobode, beskonačnosti, suživota, daljina, prolaznosti vremena…

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.