Knjige&Stripovi Kolumne Poezija

TOP 5 #LagunaKnjige u 2018.

poslednjih nekoliko decenija nedostaje mi na TV* programu rezime prethodne godine kroz oblasti (knjige, filmovi, muzika, sport, događaji). Jer, ko će još to da pravi kada „sve ima na internetu“ i „Ma znaš koliko nam vremena treba za to?“. Volela sam prve dane januara,  kada svi sednemo i gledamo najzanimljivije momente iz prethodne godine. Dobro, i Supermena po milioniti put.  Već dugo toga nema, pa se ja odlučih da napravim svoju listu. Šta mi teško. Listu bih započela danas, sa knjigama. Narednih dana lista serija, filmova…

KNJIGE

#LagunaKnjige izdala je 2018. zanimljive naslove i teško mi je bilo da se opredelim za samo 5. Ipak, uspela sam da ih svedem na tu cifru. Ovo je ujedno i preporuka za lagano štivo tokom praznika.

  1. Leva Strana Druma – Dejan Stojiljković

Pisac čiju svaku novu knjigu uvek sa nestrpljenjem čekam. Ovog puta u pitanju je zbirka priča posle kojih vam neće biti dobro od količine vinjaka, svakog sopstvenog pijanstva, protraćenog vremena, džabalebarenja. Ma, generalno vam neće biti prijatno posle svake pročitane stranice.  Stojiljković je sjajno preneo atmosferu i sumanutost života, gluvarenje po Nišu, lutanje, stanje Srbije s početka ovog veka i potpuno beznađe u kome smo se našli.

2. Ženski Razori – Dušan Radović

Stara, dobra zbirka ironičnih priča koja nas vodi kroz muško-ženske odnose i perspektive. Čitala sam je odavno i vrlo se obradovala kada sam videla da se našla na policama Delfi knjižare. I ma koliko na prvu loptu ona bila duhovita, na kraju vam ipak ostavi neku mučninu u grlu.

“  Takve smo mi! Mi i nađemo čoveka koji bi se, recimo, ubio zbog nas, ali nama to nije interesantno. Mi tražimo nekog tipa zbog koga bi mogle da se ubijemo! I onda se žalimo?“

 

3.Beleške Jedne Ane – Momo Kapor

Duhovita priča o jednoj tinejdž generaciji sedamdesetih godina. Priča je sa beogradskih ulica, o Ani, gradskoj devojci, a sve upakovano u beogradski žargon i  isti takav stil života. Kažu da ova knjiga najbolje predstavlja Momu Kapora, način na koji je on učio i odgajao svoje ćerke. Ovu knjigu sam čitala kao klinka, upravo u to neko mirno, lepo i srećno vreme, kada smo mislili da će tako ostati zauvek.

 

4.Nauči da programiraš – Mas Vejnrajr  

Sjajna knjiga za decu i početne korake u programiranju. Scratch, Python, HTML, sve na jednom mestu na lep i zanimljiv način uvodi klince u svet programiranja, uz pomoć robota i veselih ilustracija. Kako je ovo jedan od sjajnih poslova sadašnjice, ali i budućnosti, kroz crtež i igru najmlađi mogu da pođu baš tim stopama i da ih ovakav prikaz zainteresuje.

 

 

 

5. Kafkin Proces ili Pepeo Vavilona od Džejms S. A. Kori?

Htela sam da predložim drugu navedenu knjigu, jer je poslednje objavljena u  nizu ovog dvojca, ali 2018. godina mi je tako lepo nametnula kafkovski momenat i rekla da smo svi u jednom bezizlaznom procesu za koji ne znamo ni kako je počeo, ni kada se završava, ko su vi ti ljudi oko nasn, zašto smo osuđeni na ovo gde jesmo i šta nam se uopšte dešava… „Poput psa“.

Ako do sada niste čitali ovu knjigu, onda biste zaista morali. Pravi je trenutak. I neće vam biti ni malo lako.

*Ovo bi bio jedan od retkih trenutaka kada bih TV koristila za gledanje programa, a ne kao monitor na kome puštam serije, filmove i emisije sa interneta.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.